Choux au framboise av Mette Blomsterberg
14 boller
Ingredienser
Bringebærkrem
- 8 blader gelantin
- 1,5 l kremfløte
- 500 g bringebær
- 0,5 ts. salt
- 60 g sukker
- 400 g hvit sjokolade
Krisp topping
- 100 g sukker
- 100 g hvetemel
- 100 g kaldt smør
Bringebærpure
- 125 g bringebær
- 80 g syltetøy
- ½ ts. vaniljesukker eller vaniljepasta
- 2 ss. sitronsaft
Vannbakkels
- 250 g vann
- 120 g smør
- 5 g salt
- 10 g sukker
- 170 g hvetemel
- 250 g egg 5-6 stk.
Fremgangsmåte
Bringebærpure
- Ha alle ingrediensene i en liten kjele, kok opp og la det småkoke under omrøring i 5 minutter. Bland den kort og mos den gjennom en sil til en liten bolle.la den avkjøles helt før bruk
Bringebærkrem
- Denne kremen skal være iskald når den piskes. Lag den derfor minst et døgn før den skal brukes.
- Bløtlegg gelantin i en halv liter kaldt vann i ca 6-8 min.
- Varm opp fløte, bringebær, sukker og salt i en kjele til ca. 80 grader.
- I mellomtiden finhakker du sjokoladen og legg den i en stor bolle.
- Hell halvparten av den varme bringebærkremen over sjokoladen og rør godt med en konditorskrape til sjokoladen er nesten smeltet og blandingen er blank og blank.
- Tilsett resten av den varme bringebærkremen og rør igjen.
- Vri ut vannet fra gelantinen og tilsett den direkte i den varme blandingen, rør igjen.
- Før kremen gjennom en sil over i en ren beholder. Mos bringebærene slik at saften kommer inn i kremen.
- Dekk overflaten på kremen med matfilm og avkjøl til 5 grader i kjøleskap. Kremen kan enkelt lages 1-2 dager før bruk og oppbevares i kjøleskap til da.
Deig til topping
- Elt alle ingrediensene sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i matfilm og avkjøl i femten minutter.
Vannbakkels og topping
- Kok opp vann, smør, salt og sukker.
- Sikt inn melet og rør godt og raskt mens blandingen kommer sammen og «steker» til en klump som slipper fra bunnen og sidene av pannen.
- Fjern kjelen fra varmen og hell blandingen i en stor bolle. La den avkjøles i 5-6 minutter.
- Pisk eggene lett sammen og tilsett litt om gangen mens du rører. Stopp når blandingen akkurat holder formen – den må ikke bli rennende.
- Mengden egg avhenger av hvor mye deigen ble «ristet».
- Ha deigen i en engangssprøytepose utstyrt med en 12 millimeter rund, glatt tupp og legg deigen over på bakepapir eller et bakepapir i «halvkuler» med en diameter på ca. 5 cm.
- La det til slutt være god avstand mellom dem. Bruk 2 bakeplater!
- Slå på ovnen til 190 grader uten vifte.
- Kjevle ut den kalde «sprødeigen» så tynt som mulig i litt mel og skjær ut sirkler som er store nok til å dekke hele deighalvkule når du legger den på toppen.
- Stek dem i ovnen på 190 grader uten vifte i 12 minutter.
- Skru nå ned til 180 grader og stek dem til de er pent gylne og faste i formen. Ikke åpne ovnen før du er nesten sikker på at de er ferdig stekt, da kan de falle sammen.
- Det vil ta omtrent ytterligere 15-20 minutter. Gi dem heller noen minutter for mye enn for lite!
- Den endelige steketiden avhenger av størrelsen på vannkakene og ovnen.
- Avkjøl vannbakkelsene på en rist.
Montering
- Lag et bitte lite hull på 1 centimeter i toppen av hver bolle.Pisk den kalde bringebærkremen luftig med en stavmikser eller en stavmikser.Legg den i en engangssprøytepose med en mellomstor Saint Honoré-tupp.Smør litt krem i hver slik at bollen blir ca. halvfull.Deretter sprayes det vakre 'slange'-mønsteret på toppen.Rør bringebærpureen forsiktig og legg den i en liten dekorativ sprøytepose til engangsbruk.Klipp et lite hull og sprut små "perler" av puré på toppen og pynt til slutt med evt litt grønt.Server gjerne resten av pureen ved siden av.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!