Kransekake

Kransekake
Skriv ut Del på Facebook
Dette er den ultimate festkaken. Den skal være myk og seig inni og det er mange måter som beskrives for å få dette til.
Jeg bruker oppskriften til Ingrid Espelid Hovig og har gjort det årevis med godt resultat.
Jeg synes den blir seigere om den får et opphold i fryseboksen.
kaker
Norsk
Ca. 10 min
200 grader
Middels
0

Utstyr

  • Kransekakeformer

Ingredienser
 

Til kaken

  • 500 gr mandler gjerne 50 % skålede
  • 500 gr melis
  • 1 dl eggehvite hvite fra ca 3 egg
  • smør og semulegryn til formene

Til glasuren

  • 1 stk eggehvite
  • 4 dl melis
  • smakstilsetning som romessens, hvis man liker det.

Fremgangsmåte
 

Kaken

  • Sett stekeovnen på 200 grader
    Mal mandlene. Mal de gjerne 2 ganger. Jeg skålder halvparten av mandlene. Men du kan bruke de som de er.
    Aanonsen mandelkvern
  • Bland mandler og siktet melis. Skill eggene og ha hviten i blandingen. Plommene er fine å bruke til f.eks lemoncurd eller en Gullkake, som skal bakes kun med plommer.
    Bruk kjøkkenmaskin med K-spade.
    Bland godt, til du får en fast fin deig. Pakk den inn og la den hvile.
    Noen liker å varme opp deigen i en kjele mens den knas. Det er for å få ut litt av fettet i mandlene. Det gjør ikke jeg.
  • Bruk kransekakeformer ( de kan kjøpes overalt). Formene må smøres godt med smør og strøs med semulegryn. Trill ut fine stenger i ca 1 tommelfinger tykkelse eller bruk et passende hull til kvernen på kjøkkenmaskin.
    Stek ca 10 min på andre rille nedenfra. Formene gjør at ringene blir fort brune på toppen og lyse under, så jeg synes de blir finere når jeg steker de i nedre del av ovnen.
    La ringene bli kalde i formen før de tas forsiktig ut.
    Sett sammen med melisglasur.

Melisglasur

  • Bland melisen godt med eggehviten. Ta glasuren i en sprøytepose og sprøyt sikksakk mønster over ringene når du setter de sammen.
    Lykke til!
  • Tips: Denne gangen gjorde jeg en feil, som ble vellykket. Jeg blandet eggehvitene med mandlene og rørte godt sammen, FØR jeg hadde i melis. Jeg lot deigen ligge godt innpakket på kjøkkenbenken natten over.
    Deigen ble supergod og jobbe med!
    Min maskin lager ringer som er ca 1,5 cm i diameter, så varme og tid bør du prøve deg frem på.
    Lykke til 👍
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!