Dette er den ultimate festkaken. Den skal være myk og seig inni og det er mange måter som beskrives for å få dette til. Jeg bruker oppskriften til Ingrid Espelid Hovig og har gjort det årevis med godt resultat. Jeg synes den blir seigere om den får et opphold i fryseboksen.
kaker
Norsk
Ca. 10 min
200 grader
Middels
0
Utstyr
- Kransekakeformer
Ingredienser
Til kaken
- 500 gr mandler gjerne 50 % skålede
- 500 gr melis
- 1 dl eggehvite hvite fra ca 3 egg
- smør og semulegryn til formene
Til glasuren
- 1 stk eggehvite
- 4 dl melis
- smakstilsetning som romessens, hvis man liker det.
Fremgangsmåte
Kaken
- Sett stekeovnen på 200 graderMal mandlene. Mal de gjerne 2 ganger. Jeg skålder halvparten av mandlene. Men du kan bruke de som de er.
- Bland mandler og siktet melis. Skill eggene og ha hviten i blandingen. Plommene er fine å bruke til f.eks lemoncurd eller en Gullkake, som skal bakes kun med plommer.Bruk kjøkkenmaskin med K-spade. Bland godt, til du får en fast fin deig. Pakk den inn og la den hvile. Noen liker å varme opp deigen i en kjele mens den knas. Det er for å få ut litt av fettet i mandlene. Det gjør ikke jeg.
- Bruk kransekakeformer ( de kan kjøpes overalt). Formene må smøres godt med smør og strøs med semulegryn. Trill ut fine stenger i ca 1 tommelfinger tykkelse eller bruk et passende hull til kvernen på kjøkkenmaskin. Stek ca 10 min på andre rille nedenfra. Formene gjør at ringene blir fort brune på toppen og lyse under, så jeg synes de blir finere når jeg steker de i nedre del av ovnen.La ringene bli kalde i formen før de tas forsiktig ut.Sett sammen med melisglasur.
Melisglasur
- Bland melisen godt med eggehviten. Ta glasuren i en sprøytepose og sprøyt sikksakk mønster over ringene når du setter de sammen.Lykke til!
- Tips: Denne gangen gjorde jeg en feil, som ble vellykket. Jeg blandet eggehvitene med mandlene og rørte godt sammen, FØR jeg hadde i melis. Jeg lot deigen ligge godt innpakket på kjøkkenbenken natten over.Deigen ble supergod og jobbe med! Min maskin lager ringer som er ca 1,5 cm i diameter, så varme og tid bør du prøve deg frem på.Lykke til 👍
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!