180 C
Middels
+
+
Ingredienser
- 100 g smør
- 2 dl melk
- 50 g fersk gjær
- 4 stk egg
- 4 ss sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 2 ts bakepulver
- ½ ts kardemomme
- ca 600 g hvetemel
Til fritering
- 2 l solsikkeolje
Fremgangsmåte
- Smelt smør og tilsett melk.Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. NB. ikke ha i alt melet på en gang, deigen skal ikke bli hard og kompakt.
- Hev deigen under klede i ca 40 min til dobbel størrelse.
- Metode 1: Ta deigen på bakebordet og kjevle deigen til en leiv på ca 1 cm tykk. Stikk ut så mange boller du får, ca. 6 cm i diameter er bra. Bruk et kjøkkenglass e.l. Legg syltetøy på en sirkel og legg en annen oppå. Klem godt rundt kantene. Pensle kanten med litt egg eller vann for å godt feste.Metode 2: kjevle til deiegen til en leiv på ca. 2 cm tykkelse, etterhev bollene, stek dem som beskrevet, rull dem i sukker og fyll dem med en sprøytepose etter steking når de er kalde.
- Etterhev bollene i ca 30 min.
- Ta dem forsiktig opp og stek dem i olje som holder ca 160° C. Snu dem underveis, så de blir jevn stekt. De skal bli gyllenbrune. Det tar noen få min. Rull dem i sukker, mens de er varme.Eller dryss med melis ved servering, dette er best om bollene skal fryses.
Tips og triks!
Her kan du altså velge mellom to måter å fylle bollene på. Til fyll med vaniljekrem er nok metode 2 best.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!