Berlinerboller

Skriv ut Del på Facebook Legg til i min samling
180 C
Middels
+
+

Ingredienser
 

  • 100 g smør
  • 2 dl melk
  • 50 g fersk gjær
  • 4 stk egg
  • 4 ss sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • ½ ts kardemomme
  • ca 600 g hvetemel

Til fritering

  • 2 l solsikkeolje

Fremgangsmåte
 

  • Smelt smør og tilsett melk.
    Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett væsken. Rør ut gjæren, tilsett sammenpisket egg og de tørre ingrediensene. NB. ikke ha i alt melet på en gang, deigen skal ikke bli hard og kompakt.
  • Hev deigen under klede i ca 40 min til dobbel størrelse.
  • Metode 1: Ta deigen på bakebordet og kjevle deigen til en leiv på ca 1 cm tykk.
    Stikk ut så mange boller du får, ca. 6 cm i diameter er bra. Bruk et kjøkkenglass e.l. Legg syltetøy på en sirkel og legg en annen oppå. Klem godt rundt kantene. Pensle kanten med litt egg eller vann for å godt feste.
    Metode 2: kjevle til deiegen til en leiv på ca. 2 cm tykkelse, etterhev bollene, stek dem som beskrevet, rull dem i sukker og fyll dem med en sprøytepose etter steking når de er kalde.
  • Etterhev bollene i ca 30 min.
  • Ta dem forsiktig opp og stek dem i olje som holder ca 160° C. Snu dem underveis, så de blir jevn stekt. De skal bli gyllenbrune. Det tar noen få min.
    Rull dem i sukker, mens de er varme.
    Eller dryss med melis ved servering, dette er best om bollene skal fryses.

Tips og triks!

Her kan du altså velge mellom to måter å fylle bollene på. Til fyll med vaniljekrem er nok metode 2 best.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!