Dette var rett og slett den beste gryteretten jeg har smakt i høst, jeg tror cognac gjorde susen sammen med god kraft fra Jacobs på Holtet!
6 personer
Ingredienser
- 1 ss olivenolje
- 225 gr bacon i biter
- 1,2 kg mørt oksekjøtt høyrygg, bog eller mørbrad i ganske store biter
- 450 gr gulrot i terninger
- 2 stk gule løk i terninger
- 2 fedd hvitløk hakket
- ½ kopp cognac til flambering
- 1 flaske god rødvin Cote du Rhone eller Pinot Noir
- 3 dl oksekraft
- 1 ss tomatpure
- 1 ts frisk hakket timian eller 1/2 ts tørket
- 4 ss smør
- 3 ss mel
- 1 glass sølvløk
- 450 gr sopp i skiver
- 1 ss salt
- 2 ts pepper
Fremgangsmåte
Først
- Hakk alle grønnsaker, bacon og kjøtt. Brun bacon i olivenoljen, ta den ut med en hullsleiv og sett tilside. Brun værelsestemperert kjøtt i samme fettet, litt etter litt og sett til side.1 ss olivenolje, 225 gr bacon, 1,2 kg mørt oksekjøtt, 450 gr gulrot, 2 stk gule løk, 2 fedd hvitløk, 450 gr sopp
Så
- Brun gulerøttene, sopp og løk ca 10 min sammen med salt og pepper. Ha i hvitløken mot slutten.
- Hell 1/2 kopp Cognac over blandingen og tenn på. OBS !!! Ha ikke viften på når du gjør dette, det kan ta fyr i fettet. Men ganske stilig å se på!1/2 kopp cognac
Bland
- Legg så kjøtt og bacon tilbake i kasserollen og hell over vin og kraft til det dekker kjøttet. Nå kan du velge om du vil la gryten putre på komfyren eller om du vil sette den i stekovnen. La den komme i kok igjen og sett den i stekovnen på 120 gr. ca 1t og 15 min. til kjøttet er mørt. Nå kan du røre sammen smør og mel sammen med litt av kraften for å få en jevning.1 flaske god rødvin, 3 dl oksekraft, 1 ss tomatpure, 1 ts frisk hakket timian, 4 ss smør, 3 ss mel
- God hjemmelaget kraft kan du få ferdig hos Jacobs på Holtet ved Oslo. Går ikke det kan du selvsagt lage egen kraft eller bruke det du får tak i.1 glass sølvløk, 2 ts pepper, 1 ss salt
Serveringsforslag
- En god potetmos av eks. bakepoteter, mandlepoteter eller Kerrs Pink. Jeg fortrekker Kerrs Pink. En potetmos lager du enkelt ved å koke poteter møre uten salt, knuse de og blande inn smør og salt og pepper. Dryss over persille eller timian Velbekomme!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!