Biff Stroganoff

Foto: Shutterstock

Tar litt tid å lage, men i helgen har man tid til det!

Skriv ut Del på Facebook
4 personer

Utstyr

  • Jerngryte er flott å bruke til dette.

Ingredienser
 

Kjøttet

  • 1 kg høyrygg av okse eller mørere kjøtt
  • 200 g bacon

Løkblanding

  • 2 stk løk bare vanlig løk er greit å bruke
  • 4 stk sjalottløk
  • 2 dl creme fraiche
  • 6 dl kraft kraft kan kokes på ben, eks margben.
  • 2 ss tomatpure surres med kjøttet
  • 2 ss røkt paprika veldig god smak
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss worcestersauce

Sjampignon

  • smør til steking
  • 20 stk champignon i biter
  • salt og pepper.

Fremgangsmåte
 

Kjøttet

  • Skjær bacon i litt store biter og stek det til det er blitt gyldent og sprøtt.
  • Skjær kjøttet i litt tykke strimler. Krydre kjøttet med salt og pepper og stek på høy varme i baconfettet når baconet er ferdig. Stek litt og litt kjøtt så det blir stekt og ikke kokt. Jo mindre biter du lager, jo fortere blir kjøttet mørt. Jeg foretrekker biter på ca 3 x 3 cm
    Legg det ferdig stekte kjøttet tilside.
    Når du har stekt alt kjøttet legges det over i en gryte, tilsett tomatpure, paprikakrydder, surres i 3-4 minutter.
    En jerngryte er fin til denne retten.
  • Tilsett kraften, kok opp og skru ned varmen så det bare putrer, væsken skal såvidt bevege seg. Hvor lenge dette trenger å trekke avhenger av hvor mørt kjøttet er. Med høyrygg kan dette trekke i ca 2 timer. Smak på kjøttet, det behøver ikke falle helt fra hverandre.

Løkblanding

  • Smelt smør i pannen og ha i finhakket løk, sjalottløk og det stekte baconet.
    Stek på medium varme til løken er blitt helt myk. Tilsett deretter creme fraiche, dijonsennep og worcester. Rør rundt og la det trekke i noen min.
    Ha løkblandingen i gryten og rør godt rundt.

Sjampinon

  • Tilsett litt smør i stekepannen og stek champignon i noen minutter til den har fått farge og væsken den avgir er borte, ha den i gryta tilslutt.
    Jeg liker å dele champignonen i 4 isteden for skiver. Smak til med salt og pepper, eller urtekrydder liker.
  • Denne gryta kan fint lages i god tid og oppbevares kjølig eller fryses ned.
  • Server sammen med ris eller potetmos, det er smak og behag.
    Lykke til!

Tips og triks!

I denne gryta kan du fint tilsette andre grønnsaker, hele småløk, gulrøtter, persillerot etc.
Sukker pga tomatpureen dropper jeg.  Jeg foretrekker å bruke sødmefylte grønnsaker som de nevnte over.
Jeg har laget variasjoner av denne gryta mange ganger og jeg synes at smaken blir fantastisk med god hjemmelaget oksekraft, men et mørkt øl eller en fyldig rødvin er også godt. 
Du kan også ha i en skvett cognac og flambere den litt. 
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!