Tar litt tid å lage, men i helgen har man tid til det!
4 personer
Utstyr
- Jerngryte er flott å bruke til dette.
Ingredienser
Kjøttet
- 1 kg høyrygg av okse eller mørere kjøtt
- 200 g bacon
Løkblanding
- 2 stk løk bare vanlig løk er greit å bruke
- 4 stk sjalottløk
- 2 dl creme fraiche
- 6 dl kraft kraft kan kokes på ben, eks margben.
- 2 ss tomatpure surres med kjøttet
- 2 ss røkt paprika veldig god smak
- 1 ss dijonsennep
- 1 ss worcestersauce
Sjampignon
- smør til steking
- 20 stk champignon i biter
- salt og pepper.
Fremgangsmåte
Kjøttet
- Skjær bacon i litt store biter og stek det til det er blitt gyldent og sprøtt.
- Skjær kjøttet i litt tykke strimler. Krydre kjøttet med salt og pepper og stek på høy varme i baconfettet når baconet er ferdig. Stek litt og litt kjøtt så det blir stekt og ikke kokt. Jo mindre biter du lager, jo fortere blir kjøttet mørt. Jeg foretrekker biter på ca 3 x 3 cmLegg det ferdig stekte kjøttet tilside. Når du har stekt alt kjøttet legges det over i en gryte, tilsett tomatpure, paprikakrydder, surres i 3-4 minutter.En jerngryte er fin til denne retten.
- Tilsett kraften, kok opp og skru ned varmen så det bare putrer, væsken skal såvidt bevege seg. Hvor lenge dette trenger å trekke avhenger av hvor mørt kjøttet er. Med høyrygg kan dette trekke i ca 2 timer. Smak på kjøttet, det behøver ikke falle helt fra hverandre.
Løkblanding
- Smelt smør i pannen og ha i finhakket løk, sjalottløk og det stekte baconet.Stek på medium varme til løken er blitt helt myk. Tilsett deretter creme fraiche, dijonsennep og worcester. Rør rundt og la det trekke i noen min. Ha løkblandingen i gryten og rør godt rundt.
Sjampinon
- Tilsett litt smør i stekepannen og stek champignon i noen minutter til den har fått farge og væsken den avgir er borte, ha den i gryta tilslutt. Jeg liker å dele champignonen i 4 isteden for skiver. Smak til med salt og pepper, eller urtekrydder liker.
- Denne gryta kan fint lages i god tid og oppbevares kjølig eller fryses ned.
- Server sammen med ris eller potetmos, det er smak og behag.Lykke til!
Tips og triks!
I denne gryta kan du fint tilsette andre grønnsaker, hele småløk, gulrøtter, persillerot etc.
Sukker pga tomatpureen dropper jeg. Jeg foretrekker å bruke sødmefylte grønnsaker som de nevnte over.
Jeg har laget variasjoner av denne gryta mange ganger og jeg synes at smaken blir fantastisk med god hjemmelaget oksekraft, men et mørkt øl eller en fyldig rødvin er også godt.
Du kan også ha i en skvett cognac og flambere den litt.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!