Foto Tone Rieber Mohn
Paiform på 28 cm i diameter.
Serveres gjerne lun, men holder seg god og saftig selv etter et par dager i kjøleskapet.
Dryss over ekstra blåbær og litt melis før servering. Som ekstra tilbehør er det nydelig med pisket krem eller rømme, vaniljesaus eller is.
1 kake
Ingredienser
Mørdeig til tertebunnen
- 125 g smør kaldt
- 250 g mel
- 100 g melis
- 1 egg
- 30 g finmalte mandler eller mandelmel kan sløyfes
Fyll
- 300 g romtemperert smør
- 300 g finkornet sukker
- 3 stk egg
- 300 g finmalte mander eller mandelmel
- 300 g blåbær
Fremgangsmåte
Mørdeig
- Smøret skal være kjøleskapskaldt og i små terninger. Smuldre sammen smør, mel og melis til smøret er finfordelt. Du kan eventuelt kjøre det raskt sammen i en hurtigmikser.
- Tilsett egg og mandelmel og bland det raskt sammen til en deig. Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst en times tid før bruk.
- Varm ovnen til 175 grader. Kjevl ut mørdeigen og kle formen med deigen, klem deigen lett inntil og litt over kanten. Eller skjær deigen i tynne skiver, legg skivene jevnt utover i formen og trykk og klem dem godt sammen så formen blir godt dekket. Prikk deigen lett med en gaffel og la formen stå i kjøleskapet mens du lager fyllet.
Fyll
- Visp smør og sukker lyst og luftig. Stopp et par ganger underveis og skrap ned langs med sidene i bollen. Visp inn ett og ett egg. Visp godt mellom hvert egg. Bland til slutt inn mandelmelet. Bre fyllet jevnt utover tertebunnen og dryss over blåbærene. Stek terten midt i ovnen i cirka 45 minutter, eller til fyllet har «satt seg».
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!