Boller fra bakeriet i Lom

Foto og oppskrift: Tine kjøkken

Oppskrift på de berømte bollene fra Lombakeri.

Skriv ut Del på Facebook
10 – 12 min.
225 C
20 boller

Ingredienser
 

  • 125 g meierismør værelsestemp.
  • 5 dl helmelk 3,5 % fett
  • 1 stk egg romtemperert
  • 50 g fersk gjær 1 pk
  • 150 g sukker
  • 1 kg hvetemel ca
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 200 g rosiner
  • Til pensling
  • 1 stk egg

Fremgangsmåte
 

  • Varm melken til ca 37 °, rør ut gjæren i litt av melken.
    Ha alle ingrediensene unntatt smør i en eltebolle, og elt i 15 minutter.
    5 dl helmelk, 1 stk egg, 50 g fersk gjær, 150 g sukker, 1 kg hvetemel, 1 ts kardemomme, 1 ts salt
  • Tilsett deretter smør i terninger, og elt i nye 15 minutter.
    125 g meierismør
  • Når deigen er ferdig eltet, tar du deigen på bordet og elter inn rosinene for hånd. Jeg synes de blir så knust om de taes med i eltebollen.
    200 g rosiner
  • Forheving
  • La bolledeigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
  • Utbaking
  • Strø litt mel på bakebordet. Elt deigen lett når den er ferdig hevet. Trill deigen til en pølse. Del den i jevnt store biter, trill dem til glatte og fine boller. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir.
  • Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.

Tips og triks!

Fremgangsmåte uten kjøkkenmaskin: Smelt smør i en kjele og tilsett melk, la blandingen bli fingervarm, ca. 37°C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell over litt av væsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!