I mammas håndskrevne oppskriftsbok, har hun lagt til kommentarer om hvem hun har fått oppskriften av og at de er gode. Denne bolleoppskriften er en av dem. Den har hun fått av Åse Adamsen og de er virkelig gode. Det kan jeg skrive under på for det har gått med over tusen i årenes løp. Jeg arvet mammas bok når hun døde bare 62 år gammel. Hun er i tankene mine veldig ofte og jeg savner henne til dags dato.
12 – 13 min
210 C varmluft
220 C
+
+
0
Ingredienser
- 1 kg hvetemel hold igjen litt til du ser hvor fast deigen blir.
- 250 gr smør smuldres inn i melet
- 150 gr sukker
- 50 gr gjær løses opp i melken
- 6 dl melk lunkes bittelitt
- 100 gr rosiner om dere liker det
- kardemomme etter smak
- ½ ts salt
Fremgangsmåte
- Hell melet i en bakebolle, hold igjen litt og tilsett litt etter litt under eltingen, så du har kontroll på at deigen ikke blir fast. Smuldre smøret i melet. Er smøret kaldt så bruk en ostehøvel og høvle tynne skiver. Jeg foretrekker faktisk den metoden for det er lettere å smuldre det inn i melet. Sett den til forheving til dobbel størrelse. Ikke la den heve seg over alle breddegrader. Da blir det gjærsmak på bollene
- Trill ut runde fine boller, etterhev ca 30 – 40 min på et lunt sted. Trykk med en finger og se om dumpen går ut med en gang. Ta gjerne plast over.
- Pensle med vispet egg og stekes på gr. ca 12 – 13 min. Bruk nest nederste rille.Når du banker på undersiden skal du høre en hul lyd.
- Ikke begynn å spis før de er helt avkjølt, de virker rå når de er varme. Om du klarer å vente da! Denne deigen er fin å bruke til prinsesse kake og kanelsnurrer.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!