Mesterkokk Tonje Torvanger er soussjef på Statholderens Mat & Vinkjeller og kaptein på det norske kokkelandslaget junior. Her er hennes variant av en frisk og fyldig bringebærmousse.
0
Ingredienser
Hasselnøttbunn
- 100 g finhakkede hasselnøtter nå finnes også hasselnøttmel eller mandelmel
- 2 stk eggehviter
- 60 g sukker
- 1 ts maizena
- 1 ss smør til smøring av formen
Bringebærmousse
- 300 g fryste bringebær
- 75 g sukker
- 3 ss fersk sitronsaft
- 4 ½ pl gelatin
- 3 dl kremfløte
- 120 g gresk yoghurt
Stekt hvit sjokolade
- 100 gr hvit sjokolade
Friterte pecannøtter
- 250 g vann
- 250 g sukker
- 150 g pecannøtter
- 400 g solsikkeolje
- 1 klype maldonsalt
Fremgangsmåte
Hasselnøttbunn
- Kjør hasselnøtter i en foodprosessor til de er finmalt. Stivpisk eggehviter med sukker og maizena til en stiv marengs. Mandler kan også brukes.
- Smør røren utover i springform, la det det bli igjen ca 2 cm rundt kanten ( for å gjøre plass til moussen)
- Stek bunnen som angitt og la den avkjøles i formen.
Bringebærmousse
- Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Kok opp bringebær, sukker og sitronsaft til bærene er tint og most. Trekk kjelen av varmen og løs opp gelatinen. Sil av frøene og avkjøl massen til kroppstemperatur. Pisk kremfløte og yoghurt til en myk og bløt krem, og vend inn litt og litt i bærmassen med en slikkepott.
- Fordel den på den kalde bunnen i formen, ha en plaststrimmel på innsiden.Eller fordel den i porsjonsformer og sett kjølig 2-3 timer.
Stekt hvit sjokolade
- Knekk sjokoladen opp i grove biter og legg den tett i tett på et brett med bakepapir. Sett i ovnen på 160 grader i rundt 6 minutter, eller til den er gyllen. Avkjøl og hakk fint. Det smaker Dajm av den og er holdbar i et tett glass lenge.
Friterte pecans
- Kok opp vann og sukker i en kjele. Hell nøttene oppi og la dem småkoke i ca. 10 minutter. Ta nøttene forsiktig ut og legg den over på et bakepapir. La dem tørke litt mens du forsiktig varmer opp oljen i en liten kjele. Ikke ha noe vann i nærheten og pass på at oljen ikke blir for varm.
- Nøttene skal friteres gylne i ca. 5 minutter ved 160-170 grader. Ta dem over på et bakepapir og dryss over litt knust maldonsalt. La den avkjøle seg og kutt i mindre bite.
Tips og triks!
Tips: Denne moussen kan fryses og tas opp til tining, både til hverdag og helg. Istedenfor å lage den i porsjonsformer, kan du også lage en kake ved å legge den over en nøttebunn, brownies eller pavlovabunn.
Tips: Lag en god porsjon nøtter og oppbevar på tette glas. Både karamelliserte nøtter og sjokolade er fint å ha til å pynte desserter eller kaker. De er også farlig gode å maule.
Du kan bruke alle slags nøtter til dette, men pecans blir spesielt gode.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!