Brunsviger

Foto: Dansk blad

En kjent dansk kaffekake som lages av gjærdeig!

Skriv ut Del på Facebook
Her er en link til fremgangsmåte på YouTube
15 – 20 min.
200 C

Utstyr

  • 1 avlang form, ca. 20 x 20 eller en større kaken skal ikke være veldig høy

Ingredienser
 

  • 200 gram lunken melk tilsvarende 2 desiliter
  • 50 gram gjær
  • 1 egg
  • 400 gram hvetemel ca mengde
  • 50 gram sukker
  • 100 gram mykt smør

Topping ( Remonce)

  • 100 gram mykt smør
  • 150 gram brunt sukker
  • 75 gram vaniljekrem, kan sløyfes

Fremgangsmåte
 

  • Rør ut gjæren i den lunkne melken. Rør så inn egg.
  • Elt så inn hvetemel sammen med sukker og halvsmeltet smør. Bruk gjerne mikser, men deigen kan også eltes for hånd. Elt deigen og la den hvile på et lunt sted i 15 minutter. Se evt her hvordan en deig er opparbeidet.
  • Del så deigen i to like store biter, som strekkes ut slik at de passer til to former på ca. 20 ganger 20 centimeter. Eller en annen lignende størrelse – det er ikke så nøyaktig. Du kan også lage én stor.
  • Lag noen fordypninger i deigen med fingrene.

Topping ( Remonce)

  • Mykt smør blandes med brunt sukker, deretter røres litt vaniljekrem i. Jeg synes vaniljekremen gir en bedre remonse til kaken, men kan utelates.
  • Smør den smakfulle remonsen på gjærdeigen, og la nå den fynske brunsvigeren heve i 30 minutter. Dette gjelder begge former.
    Ekstra tips: Smør om nødvendig. kanten på kaken med sammenvispet egg, da det gjør kaken enda mer deilig.
  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  • Stek kaken i ca. 15-17 minutter – avhengig av hvor hvor varm din ovn blir.

Tips og triks!

Se linken for fremgangsmåten på YouTube
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!