Drammenskaker

Foto: DT BB

Oppskrift og bilde er fra en eldre artikkel i DT BB

Skriv ut Del på Facebook
Oppskriften står i  Henriette Schønberg Erkens gamle kokebok!
DT BB ved Nina Svartedal
10 – 12 min.
200 C
20 stk

Ingredienser
 

Mørdeig

  • 100 g hv.mel
  • 30 g sukker
  • 100 g smør
  • 1 stk eggeplomme

Mandelmasse

  • 100 g mandler
  • 100 g melis
  • ½ eggehvite
  • ¼ dl. syltetøy syrlig

Glasur

  • 25 g melis
  • ½ ts vann
  • ½ ts sitronsaft

Fremgangsmåte
 

Mørdeig

  • Smuldre smøret i melet, tilsett sukker og eggeplommen. Arbeid deigen raskt sammen, ikke overarbeid den. La deigen stå kald 1 – 2 t.

Mandelmasse

  • Skåld ( de bør skåldes på forhånd slik at de rekker å tørke) og mal mandlene, og bland med melisen. Pisk eggehviten og bland mandel/melis massen forsiktig inn.

Monter

  • Kjevle deigen tynt ut ( ca ¼ cm tykk) og stikk ut kaker på ca 6 cm i dia. Legges på en stekeplate. Mandelmassen sprøytes rundt kanten, det skal være ca 2,5 cm i dia. igjen i midten til syltetøyet.
  • Legg litt syltetøy i midten av hver mandelmassering.
  • Stekes på midterste rille til er lysebrune.
  • Ha glasuren på syltetøyet når de er kalde. La glasuren stivne før de legges i boks. Eller vent med glasur til de skal serveres.
  • Kan oppbevares i tett metallboks.
DT BB ved Nina Svartedal

Tips og triks!

Her er oppskriften fra Den store norsk kakeboken av
Hanna Jacobsen og Elise Sverdrup, 1964.
Mørdeig
250 g mel
200 g smør
75 g sukker
2 eggeplommer
Smuldre smøret i melet, pisk stiv eggedosis
av eggeplommer og sukker. Bland alt sammen
og sett det kaldt et par timer.
Mandeldeig
150 g skåldede malte mandler
200 g melis
2 eggehviter
Syltetøy. Det bør være litt syrlig syltetøy.
Mørdeigen kjevles ca. 0,25 cm tykk og det stikkes ut små runde kaker, gjerne formet som en blomst. Mandelmassen spruter ut på hver kake og til slutt har man en liten skje med syltetøy midt inni ringen av mandelmasse.
Stekes ved 200 grader i 6-10 minutter.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!