Oppskrift og bilde er fra en eldre artikkel i DT BB
Oppskriften står i Henriette Schønberg Erkens gamle kokebok!
DT BB ved Nina Svartedal
10 – 12 min.
200 C
20 stk
Ingredienser
Mørdeig
- 100 g hv.mel
- 30 g sukker
- 100 g smør
- 1 stk eggeplomme
Mandelmasse
- 100 g mandler
- 100 g melis
- ½ eggehvite
- ¼ dl. syltetøy syrlig
Glasur
- 25 g melis
- ½ ts vann
- ½ ts sitronsaft
Fremgangsmåte
Mørdeig
- Smuldre smøret i melet, tilsett sukker og eggeplommen. Arbeid deigen raskt sammen, ikke overarbeid den. La deigen stå kald 1 – 2 t.
Mandelmasse
- Skåld ( de bør skåldes på forhånd slik at de rekker å tørke) og mal mandlene, og bland med melisen. Pisk eggehviten og bland mandel/melis massen forsiktig inn.
Monter
- Kjevle deigen tynt ut ( ca ¼ cm tykk) og stikk ut kaker på ca 6 cm i dia. Legges på en stekeplate. Mandelmassen sprøytes rundt kanten, det skal være ca 2,5 cm i dia. igjen i midten til syltetøyet.
- Legg litt syltetøy i midten av hver mandelmassering.
- Stekes på midterste rille til er lysebrune.
- Ha glasuren på syltetøyet når de er kalde. La glasuren stivne før de legges i boks. Eller vent med glasur til de skal serveres.
- Kan oppbevares i tett metallboks.
Tips og triks!
Her er oppskriften fra Den store norsk kakeboken av
Hanna Jacobsen og Elise Sverdrup, 1964. Mørdeig 250 g mel 200 g smør 75 g sukker 2 eggeplommer Smuldre smøret i melet, pisk stiv eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland alt sammen og sett det kaldt et par timer. Mandeldeig 150 g skåldede malte mandler 200 g melis 2 eggehviter Syltetøy. Det bør være litt syrlig syltetøy. Mørdeigen kjevles ca. 0,25 cm tykk og det stikkes ut små runde kaker, gjerne formet som en blomst. Mandelmassen spruter ut på hver kake og til slutt har man en liten skje med syltetøy midt inni ringen av mandelmasse. Stekes ved 200 grader i 6-10 minutter.
Hanna Jacobsen og Elise Sverdrup, 1964. Mørdeig 250 g mel 200 g smør 75 g sukker 2 eggeplommer Smuldre smøret i melet, pisk stiv eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland alt sammen og sett det kaldt et par timer. Mandeldeig 150 g skåldede malte mandler 200 g melis 2 eggehviter Syltetøy. Det bør være litt syrlig syltetøy. Mørdeigen kjevles ca. 0,25 cm tykk og det stikkes ut små runde kaker, gjerne formet som en blomst. Mandelmassen spruter ut på hver kake og til slutt har man en liten skje med syltetøy midt inni ringen av mandelmasse. Stekes ved 200 grader i 6-10 minutter.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!