Eltefritt brød

Dette er et saftig og utrolig godt brød. Dette står å lese om spelt på Regal sine sider: Spelt er en gammel kornsort med bla. følgende egenskaper i brød: Karakteristisk, god brødaroma, myk krumme, sprø og kort skorpe, gunstig ernæringsmessig sammensetning, god fordøyelighet og opptak i kroppen.
Porsjoner 3 former

Ingredienser
 

  • 900 gr fint speltmel
  • 600 gr sammalt speltmel
  • 1,5 dl solsikkekjerner
  • 1,5 dl gresskarkjerner
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl linfrø jeg synes de knuste er best
  • 1,5 ss salt
  • 1,5 l vann lunkent
  • 1,5 pk gjær

Fremgangsmåte
 

Bland

  • Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Deigen skal være løs. Deigen kan kjøres veldig forsiktig i en kjøkkenmaskin på laveste hastighet i ca 5 min. Det kan være lurt å legge i bløt det sammalte melet i 30 min før det blandes. Spelt tar opp væske saktigere enn annet mel og bør ha lang etterhevingstid. Hev gjerne deigen i bollen før du har den i formene. Deigen må være løs.
  • Smør 3 former godt, fordel deigen så likt som mulig i formene og glatt deigen på toppen. Dryss gjerne noe frø over.
  • La brødene heve til dobbel størrelse, ca 40 - 50 min.
  • Stekes på 200 gr. i 45 min nederst i ovnen, hvis du vil ha en sprøere skorpe, kan du ta de ut av formene og steke de litt til.

Notes

Hvis du oppbevarer brødet i et stykke tøy, eks opptørkhåndkle, holder skorpen seg sprø mye lenger.
Lunkent brød  med Svolværpostei, da er jeg i den syvende himmel!!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Verket.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!