Eltefritt fint grytebrød

Oppskrift fra Meny

Skriv ut Del på Facebook Legg til i min samling
Frokostbrød
Norsk
200 C
+
250 C

Ingredienser
 

  • 500 g hvetemel
  • 100 g sammalt rug
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 5 dl kaldt vann
  • 1 ts honning

Fremgangsmåte
 

  • Ha alle ingrediensene i en stor bolle. Bland godt sammen til en klissete deig.

Heve

  • Dekk til bollen med et lokk eller plastfolie. La deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Ferdighevet deig

  • Strø mel på et bakepapir. Ha deigen over på bakepapiret og brett den noen ganger inn mot midten
  • Når deigen brettes vil den heve enda litt til før den stekes

Etterhev

  • Legg deigen over på et bakepapir med bretteskjøtene ned. Dekk med et kjøkkenhåndkle eller gryten det skal steke i og la deigen etterheve i 2 timer.

Steke

  • Sett et støpejernsgryte med lokk i ovnen og sett ovnen på 250 grader. La gryta stå i ovnen i minst 30 minutter. Ta gryta ut av ovnen og løft brødet over i gryta. Gryta må være varm for å få god skorpe.
  • Du kan enten strø litt frø eller mel i bunnen, eller du kan beholde bakepapiret på – da sitter ikke brødet fast i gryta.
  • Sett på grytelokket og la brødet steke i 30 minutter på 250 grader.
  • Ta lokket av gryta, skru ned ovnen til 200 grader og stek brødet videre i ca 15 minutter

Tips og triks!

Du kan også tilsette frø som chiafrø og gresskarkjerner i deigen.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!