Epleterte

Foto: Shutterstock

Eller `tarte aux pommes` Prue Leiths oppskrift på denne tradisjonelle nydelige terten

Skriv ut Del på Facebook
180 C
0

Utstyr

  • Ca 25 cm terteform, helst med løs bunn

Ingredienser
 

Bunn

  • 250 g mel
  • ½ ts salt
  • 150 g usaltet smør i terninger og avkjølt
  • 1 stort egg skilt
  • 2-3 ss iskaldt vann

Eplemos

  • 600 g ca. 6 små epler, skrelles, kjernes ut og kuttes i 1 cm biter
  • saft av 1 sitron
  • 30 g usaltet smør

Sitronsirup

  • 100 g melis
  • saft av 1 sitron

Fyll (frangipane)

  • 50 g usaltet smør myknet og i terninger
  • 50 g melis
  • 1 stort egg
  • 70 g malte mandler
  • 2 ss calvados

Topping

  • 4 store epler med rødt skall kjernet ut, halvert og skåret i 3 mm tynne skiver
  • 15 g usaltet smør smeltet

Aprikosglasur

  • 3 aprikoser steinet og grovhakket i 1 cm biter
  • 50 g syltetøy

Fremgangsmåte
 

Tertebunn

  • Ha mel og salt i en bolle. Gni smøret inn i melblandingen med fingertuppene til det minner om brødsmuler. Lag en fordypning i midten, tilsett eggeplommen (spar på hviten) og 2 ss av det iskalde vannet. Kna blandingen kjapt sammen til en deig, tilsett den ekstra 1 ss vann om nødvendig.
  • Hell litt mel på arbeidsflaten, vipp deigen ut av bollen og form deigen til en ball, pakk den inn og avkjøl den i 20 minutter.
  • Kjevle ut deigen på en lett melet arbeidsflate til en runding på 30 cm og kle terteformen. Avkjøl i 20 minutter.
  • Varm ovnen til 180°C. Dekk deigformen med bakepapir og bakebønner og stek i 20 minutter, se tips.
    I mellomtiden, visp eggehviten med en gaffel. Fjern bakebønnene og papiret og pensle innsiden av paien med eggehviten. Sett terten tilbake i ovnen og stek i 10 minutter for å tørke ut bunnen. La avkjøle. Slå av ovnen inntil videre.

Eplemos

  • Ha eplene i en kjele, tilsett sitronsaft og smør og la det småkoke i 20 minutter til eplene er myke og eventuell væske har fordampet.
    Ta av varmen og knus eplene med en potetstapper eller tresleiv til en grov puré. La avkjøle.

Sitronsirup

  • Lag sitronsirupen. Hell 100 ml vann i en panne, tilsett sukker og sitronsaft og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst. Hell sirupen i en stor bolle og la den avkjøles litt.

Fyll (frangipane)

  • Lag frangipanen, se tips. Pisk smør og sukker i en stavmikser utstyrt med visp, på middels hastighet i 3-5 minutter, til det er blek og kremaktig. Tilsett egget og bland til det er blandet. Skru hastigheten til lav, tilsett malte mandler og calvados og bland til det akkurat er blandet; ikke overmiks.
  • Hell den kalde eplemosen inn i deigformen og jevn den med en palettkniv, hell deretter klatter av frangipanen på toppen og fordel den utover i et jevnt lag.

Topping

  • Lag toppingen. Forvarm ovnen på nytt til 180°C
    Skjær tynne skiver av eplene. Legg epleskivene i den varme sitronsirupen og vend til alle er dekket.
    Arbeid fra ytterkanten av terten, dypp hver epleskive på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig sirup og ordne skivene i konsentriske overlappende sirkler. Når du kommer til midten, skjær noen av epleskivene i to slik at de blir tynne og form dem til en åpen rose for å fylle hullet i midten av terten. Pensle alle epleskivene med det smeltede smøret og stek i 30 minutter.

Aprikosglasur

  • Lag aprikosglasuren. Knus aprikoser og syltetøy sammen i en liten panne ved hjelp av potetstapperen, sett deretter pannen på lav varme. La frukten og sukkeret falle sammen og øk så varmen litt for å få blandingen til å koke opp. Reduser straks varmen igjen til en sterk koking, og kok i 4 minutter, til du har en sylteaktig konsistens. Ta av varmen og før blandingen gjennom en finmasket sil. Rør 2 ss vann inn i puréen for å gi en tynn glasur.
    Eller varm opp ferdig aprikossyltetøy!

Tilslutt

  • Ta terten ut av ovnen, la den avkjøles i 5 minutter, og pensle deretter toppen med aprikosglasuren.

Tips og triks!

Bake blindt betyr at du forsteker tertebunnen med noe tungt på slik at den ikke hever seg. Noen har keramiske bønner , men erter, ris etc kan brukes.
Frangipane er rett og slett et fyll laget med bl.a. mandler
 
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!