600gca. 6 små epler, skrelles, kjernes ut og kuttes i 1 cm biter
saft av 1 sitron
30gusaltet smør
Sitronsirup
100gmelis
saft av 1 sitron
Fyll (frangipane)
50gusaltet smørmyknet og i terninger
50gmelis
1stort egg
70gmalte mandler
2ss calvados
Topping
4store epler med rødt skallkjernet ut, halvert og skåret i 3 mm tynne skiver
15gusaltet smørsmeltet
Aprikosglasur
3aprikosersteinet og grovhakket i 1 cm biter
50gsyltetøy
Fremgangsmåte
Tertebunn
Ha mel og salt i en bolle. Gni smøret inn i melblandingen med fingertuppene til det minner om brødsmuler. Lag en fordypning i midten, tilsett eggeplommen (spar på hviten) og 2 ss av det iskalde vannet. Kna blandingen kjapt sammen til en deig, tilsett den ekstra 1 ss vann om nødvendig.
Hell litt mel på arbeidsflaten, vipp deigen ut av bollen og form deigen til en ball, pakk den inn og avkjøl den i 20 minutter.
Kjevle ut deigen på en lett melet arbeidsflate til en runding på 30 cm og kle terteformen. Avkjøl i 20 minutter.
Varm ovnen til 180°C. Dekk deigformen med bakepapir og bakebønner og stek i 20 minutter, se tips.I mellomtiden, visp eggehviten med en gaffel. Fjern bakebønnene og papiret og pensle innsiden av paien med eggehviten. Sett terten tilbake i ovnen og stek i 10 minutter for å tørke ut bunnen. La avkjøle. Slå av ovnen inntil videre.
Eplemos
Ha eplene i en kjele, tilsett sitronsaft og smør og la det småkoke i 20 minutter til eplene er myke og eventuell væske har fordampet. Ta av varmen og knus eplene med en potetstapper eller tresleiv til en grov puré. La avkjøle.
Sitronsirup
Lag sitronsirupen. Hell 100 ml vann i en panne, tilsett sukker og sitronsaft og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst. Hell sirupen i en stor bolle og la den avkjøles litt.
Fyll (frangipane)
Lag frangipanen, se tips. Pisk smør og sukker i en stavmikser utstyrt med visp, på middels hastighet i 3-5 minutter, til det er blek og kremaktig. Tilsett egget og bland til det er blandet. Skru hastigheten til lav, tilsett malte mandler og calvados og bland til det akkurat er blandet; ikke overmiks.
Hell den kalde eplemosen inn i deigformen og jevn den med en palettkniv, hell deretter klatter av frangipanen på toppen og fordel den utover i et jevnt lag.
Topping
Lag toppingen. Forvarm ovnen på nytt til 180°CSkjær tynne skiver av eplene. Legg epleskivene i den varme sitronsirupen og vend til alle er dekket. Arbeid fra ytterkanten av terten, dypp hver epleskive på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig sirup og ordne skivene i konsentriske overlappende sirkler. Når du kommer til midten, skjær noen av epleskivene i to slik at de blir tynne og form dem til en åpen rose for å fylle hullet i midten av terten. Pensle alle epleskivene med det smeltede smøret og stek i 30 minutter.
Aprikosglasur
Lag aprikosglasuren. Knus aprikoser og syltetøy sammen i en liten panne ved hjelp av potetstapperen, sett deretter pannen på lav varme. La frukten og sukkeret falle sammen og øk så varmen litt for å få blandingen til å koke opp. Reduser straks varmen igjen til en sterk koking, og kok i 4 minutter, til du har en sylteaktig konsistens. Ta av varmen og før blandingen gjennom en finmasket sil. Rør 2 ss vann inn i puréen for å gi en tynn glasur.Eller varm opp ferdig aprikossyltetøy!
Tilslutt
Ta terten ut av ovnen, la den avkjøles i 5 minutter, og pensle deretter toppen med aprikosglasuren.
Matgleden
Tips og triks!
Bake blindt betyr at du forsteker tertebunnen med noe tungt på slik at den ikke hever seg. Noen har keramiske bønner , men erter, ris etc kan brukes.Frangipane er rett og slett et fyll laget med bl.a. mandler
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!