Eller `tarte aux pommes
` Prue Leiths oppskrift på denne tradisjonelle nydelige terten
180 C
0
Utstyr
- Ca 25 cm terteform, helst med løs bunn
Ingredienser
Bunn
- 250 g mel
- ½ ts salt
- 150 g usaltet smør i terninger og avkjølt
- 1 stort egg skilt
- 2-3 ss iskaldt vann
Eplemos
- 600 g ca. 6 små epler, skrelles, kjernes ut og kuttes i 1 cm biter
- saft av 1 sitron
- 30 g usaltet smør
Sitronsirup
- 100 g melis
- saft av 1 sitron
Fyll (frangipane)
- 50 g usaltet smør myknet og i terninger
- 50 g melis
- 1 stort egg
- 70 g malte mandler
- 2 ss calvados
Topping
- 4 store epler med rødt skall kjernet ut, halvert og skåret i 3 mm tynne skiver
- 15 g usaltet smør smeltet
Aprikosglasur
- 3 aprikoser steinet og grovhakket i 1 cm biter
- 50 g syltetøy
Fremgangsmåte
Tertebunn
- Ha mel og salt i en bolle. Gni smøret inn i melblandingen med fingertuppene til det minner om brødsmuler. Lag en fordypning i midten, tilsett eggeplommen (spar på hviten) og 2 ss av det iskalde vannet. Kna blandingen kjapt sammen til en deig, tilsett den ekstra 1 ss vann om nødvendig.
- Hell litt mel på arbeidsflaten, vipp deigen ut av bollen og form deigen til en ball, pakk den inn og avkjøl den i 20 minutter.
- Kjevle ut deigen på en lett melet arbeidsflate til en runding på 30 cm og kle terteformen. Avkjøl i 20 minutter.
- Varm ovnen til 180°C. Dekk deigformen med bakepapir og bakebønner og stek i 20 minutter, se tips.I mellomtiden, visp eggehviten med en gaffel. Fjern bakebønnene og papiret og pensle innsiden av paien med eggehviten. Sett terten tilbake i ovnen og stek i 10 minutter for å tørke ut bunnen. La avkjøle. Slå av ovnen inntil videre.
Eplemos
- Ha eplene i en kjele, tilsett sitronsaft og smør og la det småkoke i 20 minutter til eplene er myke og eventuell væske har fordampet. Ta av varmen og knus eplene med en potetstapper eller tresleiv til en grov puré. La avkjøle.
Sitronsirup
- Lag sitronsirupen. Hell 100 ml vann i en panne, tilsett sukker og sitronsaft og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst. Hell sirupen i en stor bolle og la den avkjøles litt.
Fyll (frangipane)
- Lag frangipanen, se tips. Pisk smør og sukker i en stavmikser utstyrt med visp, på middels hastighet i 3-5 minutter, til det er blek og kremaktig. Tilsett egget og bland til det er blandet. Skru hastigheten til lav, tilsett malte mandler og calvados og bland til det akkurat er blandet; ikke overmiks.
- Hell den kalde eplemosen inn i deigformen og jevn den med en palettkniv, hell deretter klatter av frangipanen på toppen og fordel den utover i et jevnt lag.
Topping
- Lag toppingen. Forvarm ovnen på nytt til 180°CSkjær tynne skiver av eplene. Legg epleskivene i den varme sitronsirupen og vend til alle er dekket. Arbeid fra ytterkanten av terten, dypp hver epleskive på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig sirup og ordne skivene i konsentriske overlappende sirkler. Når du kommer til midten, skjær noen av epleskivene i to slik at de blir tynne og form dem til en åpen rose for å fylle hullet i midten av terten. Pensle alle epleskivene med det smeltede smøret og stek i 30 minutter.
Aprikosglasur
- Lag aprikosglasuren. Knus aprikoser og syltetøy sammen i en liten panne ved hjelp av potetstapperen, sett deretter pannen på lav varme. La frukten og sukkeret falle sammen og øk så varmen litt for å få blandingen til å koke opp. Reduser straks varmen igjen til en sterk koking, og kok i 4 minutter, til du har en sylteaktig konsistens. Ta av varmen og før blandingen gjennom en finmasket sil. Rør 2 ss vann inn i puréen for å gi en tynn glasur.Eller varm opp ferdig aprikossyltetøy!
Tilslutt
- Ta terten ut av ovnen, la den avkjøles i 5 minutter, og pensle deretter toppen med aprikosglasuren.
Tips og triks!
Bake blindt betyr at du forsteker tertebunnen med noe tungt på slik at den ikke hever seg. Noen har keramiske bønner , men erter, ris etc kan brukes.
Frangipane er rett og slett et fyll laget med bl.a. mandler
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!