Matgleden - Anne Bullen Eek

Epleterte

Matgleden

11. juni 2024

,

Foto: Shutterstock

Eller `tarte aux pommes` Prue Leiths oppskrift på denne tradisjonelle nydelige terten

Skriv ut Del på Facebook
Matgleden
180 C

Utstyr

  • Ca 25 cm terteform, helst med løs bunn

Ingredienser
 

Bunn

  • 250 g mel
  • ½ ts salt
  • 150 g usaltet smør i terninger og avkjølt
  • 1 stort egg skilt
  • 2-3 ss iskaldt vann

Eplemos

  • 600 g ca. 6 små epler, skrelles, kjernes ut og kuttes i 1 cm biter
  • saft av 1 sitron
  • 30 g usaltet smør

Sitronsirup

  • 100 g melis
  • saft av 1 sitron

Fyll (frangipane)

  • 50 g usaltet smør myknet og i terninger
  • 50 g melis
  • 1 stort egg
  • 70 g malte mandler
  • 2 ss calvados

Topping

  • 4 store epler med rødt skall kjernet ut, halvert og skåret i 3 mm tynne skiver
  • 15 g usaltet smør smeltet

Aprikosglasur

  • 3 aprikoser steinet og grovhakket i 1 cm biter
  • 50 g syltetøy

Fremgangsmåte
 

Tertebunn

  • Ha mel og salt i en bolle. Gni smøret inn i melblandingen med fingertuppene til det minner om brødsmuler. Lag en fordypning i midten, tilsett eggeplommen (spar på hviten) og 2 ss av det iskalde vannet. Kna blandingen kjapt sammen til en deig, tilsett den ekstra 1 ss vann om nødvendig.
  • Hell litt mel på arbeidsflaten, vipp deigen ut av bollen og form deigen til en ball, pakk den inn og avkjøl den i 20 minutter.
  • Kjevle ut deigen på en lett melet arbeidsflate til en runding på 30 cm og kle terteformen. Avkjøl i 20 minutter.
  • Varm ovnen til 180°C. Dekk deigformen med bakepapir og bakebønner og stek i 20 minutter, se tips.
    I mellomtiden, visp eggehviten med en gaffel. Fjern bakebønnene og papiret og pensle innsiden av paien med eggehviten. Sett terten tilbake i ovnen og stek i 10 minutter for å tørke ut bunnen. La avkjøle. Slå av ovnen inntil videre.

Eplemos

  • Ha eplene i en kjele, tilsett sitronsaft og smør og la det småkoke i 20 minutter til eplene er myke og eventuell væske har fordampet.
    Ta av varmen og knus eplene med en potetstapper eller tresleiv til en grov puré. La avkjøle.

Sitronsirup

  • Lag sitronsirupen. Hell 100 ml vann i en panne, tilsett sukker og sitronsaft og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst. Hell sirupen i en stor bolle og la den avkjøles litt.

Fyll (frangipane)

  • Lag frangipanen, se tips. Pisk smør og sukker i en stavmikser utstyrt med visp, på middels hastighet i 3-5 minutter, til det er blek og kremaktig. Tilsett egget og bland til det er blandet. Skru hastigheten til lav, tilsett malte mandler og calvados og bland til det akkurat er blandet; ikke overmiks.
  • Hell den kalde eplemosen inn i deigformen og jevn den med en palettkniv, hell deretter klatter av frangipanen på toppen og fordel den utover i et jevnt lag.

Topping

  • Lag toppingen. Forvarm ovnen på nytt til 180°C
    Skjær tynne skiver av eplene. Legg epleskivene i den varme sitronsirupen og vend til alle er dekket.
    Arbeid fra ytterkanten av terten, dypp hver epleskive på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig sirup og ordne skivene i konsentriske overlappende sirkler. Når du kommer til midten, skjær noen av epleskivene i to slik at de blir tynne og form dem til en åpen rose for å fylle hullet i midten av terten. Pensle alle epleskivene med det smeltede smøret og stek i 30 minutter.

Aprikosglasur

  • Lag aprikosglasuren. Knus aprikoser og syltetøy sammen i en liten panne ved hjelp av potetstapperen, sett deretter pannen på lav varme. La frukten og sukkeret falle sammen og øk så varmen litt for å få blandingen til å koke opp. Reduser straks varmen igjen til en sterk koking, og kok i 4 minutter, til du har en sylteaktig konsistens. Ta av varmen og før blandingen gjennom en finmasket sil. Rør 2 ss vann inn i puréen for å gi en tynn glasur.
    Eller varm opp ferdig aprikossyltetøy!

Tilslutt

  • Ta terten ut av ovnen, la den avkjøles i 5 minutter, og pensle deretter toppen med aprikosglasuren.
Matgleden

Tips og triks!

Bake blindt betyr at du forsteker tertebunnen med noe tungt på slik at den ikke hever seg. Noen har keramiske bønner , men erter, ris etc kan brukes.
Frangipane er rett og slett et fyll laget med bl.a. mandler
 
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Syltet rødløk