Ferskt kjøtt og suppe

Skriv ut Del på Facebook
Ferskt kjøtt og suppe er den ultimate høstmaten for meg. God kraft fra kjøttet som blir den deiligste suppe og sur og søt saus til kjøttet, nam nam! Jeg pleier ikke å bruke oppskrift til suppa, kun til sausen. Nye norske rotgrønnsaker lager basisen. Jeg bruker kål, purre, sellerirot, persillerot, gulrøtter og kålrot. Den hemmelige ingrediensen er en bit frisk ingefær! Jeg lager alltid mye og mengden grønnsaker avhenger av mengden vann til å trekke kjøttet i. Jeg prøver her å antyde mengde !
4

Ingredienser
 

Kjøttet

 • 1 stykke høyrygg eller bog av storfe Ca.1,5 kg
 • Vann til det står over kjøttet Ca. 1,5 l.
 • 1 bit hel ingefær ca 2 cm
 • ½ stk hodekål
 • 3 stk gulrøtter
 • 1 stk sellerirot
 • 1 stk persillerot
 • 1 stk purre
 • ½ stk kålrot

Saus

 • 1 stk løk
 • 5 dl kjøttkraft
 • 2 ss smør
 • 2 ss hvetemel
 • 5 dl kjøttkraft
 • 2 ss eddik
 • 2 ss sukker
 • salt og pepper
 • litt fløte

Fremgangsmåte
 

Suppe

 • Skyll kjøttet og legg det i vannet. Kok opp og skum godt av hele tiden, dette for å få en klar kraft. La det trekke i vannet til det er mørt, 2-2,5 timer. Når kjøttet er mørt tar du av kraft til sausen før du har i grønnsakene. Sil kraften som er igjen og vask kjelen. Ha kraften tilbake i kjelen. Skrell og del grønnsakene fint opp og kok i kraften ca 10-15 min. til de er møre. Jeg bruker suppegrønnsakene ved siden av kjøttet, men skal det være en festmiddag er det pent og delikat med større biter av grønnsakene til kjøttet.

Saus

 • Surr løken i smøret og rør inn hvetemel, spe med kraften og la det koke i en 5-6 min til melsmaken er borte. NB Det viktige trikset med å få god sur og søt saus lærte jeg av tante Kami, sausen må være kokt lange nok til melsmaken er borte og løken har satt smak og den MÅ saltes og pepres ferdig. Når den er passe salt, kan man smake til med eddik og sukker. Min erfaring er at sausen krever mer eddik og sukker enn man tror, så jeg begynner med 2 ss av hver. Smak hele tiden og lag den slik du synes den er god. En riktig sur og søt saus skal ha dybde i smaken.
 • Server suppen først, skjær kjøttet i biter og server med grønnsaker, poteter og saus. Bon appetit!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!