Her kommer en jordbærkake oppskrift, Fraisier, med diplomatkrem istedenfor mousselinekrem ( som i denne Fraisier )
Diplomatkrem er en konditorkrem som man tilsetter gelatin, og så vendes pisket fløte forsiktig inn. Kremen blir lett og luftig som en mousse, det er den man kjenner fra eks. Napoleonskake.
20 – 25 min
180 C
+
+
0
Utstyr
- 24 cm form
Ingredienser
Lake til dynking
- 320 g vann
- 150 g sukker
- vaniljearoma
Sukkerbrød
- 4 stk egg
- 120 g sukker
- 120 g mel
- 1 ts bakepulver
Vaniljekrem / saus
- ½ l H – melk
- 100 g eggeplommer
- 120 g sukker
- 50 g maizena
- 1 stk vaniljestang skrap ut frø og la stangen koke med også
- 8 g gelantinpulver eller ark
- 3 dl kremfløte
Jordbær
- 1 kg jordbær, så jevne i str som mulig
Pynt
- 150 g kremfløte
- 150 g mascarpone
- 30 g melis
Fremgangsmåte
Lake til dynking
- Kok opp alle ingredienser og avkjøl. Settes til side.
Sukkerbrød
- Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Ikke pisk på for høy hastighet, da blir det for mye luft i røra. Sikt inn hvetemel og bakepulver og vend det inn i eggedosisen. Fyll røra i en 26 cm form og stek på nederste rille ved 180 °C i ca. 20 min.Det er en metode som går ut på å piske eggedosisen i vannbad til den når ca 50 °C, da skal visstnok røren bli mer stabil. Jeg har aldri prøvd det, men noen konditorer sverger til den metoden.
Vaniljekrem / saus
- Fukt gelantinpulveret i 50 g vann eller bløtlegg plater i kaldt vann 5 – 10 min. Klem ut vannet og smelt gelantinen. Smelt gelantinen i vannbad eller mikroovn, bare noen sek. er nok.
- Hell melken i en tykkbunnet kasserolle. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen over i melken og gi det et oppkok. Trekk kasserollen til side og la melken trekke smak i 10-15 minutter. Ta ut vaniljestangen. Visp eggeplommer, sukker og maizena luftig og klumpfri i en bolle. Hell melken over eggeblandingen mens du visper. Visp til blandingen er helt glatt. Hell alt tilbake i kasserollen. Kok opp under konstant visping til kremen blir tykk og fin (den må koke til det bobler skikkelig). Ta kjelen av varmen og tilsett den flytende gelantinen, visp godt for blande skikkelig.Legg plastfolie helt ned på kremen for å unngå snerk. Oppbevar vaniljekremen i kjøleskapet frem til bruk.
Diplomatkrem, lages når kaken skal monteres.
- Pisk opp den kalde vaniljekremen for å få den helt glatt.Pisk kremfløten til mykt skum og vend den ned i den kalde vaniljekremen, litt etter litt.
Sett sammen slik
- Sukkerbrødbunnen må være mindre enn formen du setter sammen kaken i. Eks. 24 cm form, legg en plastremse på innsiden av formen. ( fåes kjøpt på eks. Jernia) eller bakepapir.Skjær pene jordbær i 2 for å legge i pent mønster i ytterkant med kuttekanten mot plasten.Skjær kaken til 22 cm i diameter og del den i 2 lag.
- Press første lag ned i jordbærringen og dynk den med laken.Fyll kremen i en sprøytepose og dekk kaken og jordbærene med krem. Pass på å få kremen ned mellom kaken og jordbærene så det ikke blir "hull".
- Legg rikelig med jordbærbiter på kremen og ha litt krem på toppen. Legg på neste lag kake og dynk med laken.
- Pisk sammen fløte, mascarpone og melis til en glatt krem.
- Smør et lag krem på toppen og pynt med masse jordbær. Kutt de tynt og form de som en blomst. Da begynner du ytterst og jobber deg innover mot midten. Lag gjerne en mal av en asjett eller lign. Sprøyt ut resten av kremen i et fint mønster i ytterkant.
- Pensle gjerne jordbærene med varmt aprikossyltetøy eller gele for en fin blank finish.
- LYKKE TIL!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!