Fransk middagspai

Foto: Shutterstock

Denne tar det litt tid å lage, men vel verd tiden. God også kald.

Skriv ut Del på Facebook
Ca.1,5 t
+
Kjernetemp 75C
180 C nederst i ovnen
0

Ingredienser
 

  • 750 g medisterdeig
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 bunter kruspersille finhakket
  • 3 stk egg skilles
  • 2 dl fløte
  • 2 ss hvetemel
  • 200 g kokt skinke eller røkt om du ønsker
  • 1 pose pistasjnøtter el 3 ss grønne erter
  • 3 plater butterdeig

Cumberlandsaus

  • 4 ss ripsgele
  • 1 dl portvin
  • ½ ss finhakket løk
  • 1 ss appelsinskall i fine strimler
  • ½ ss sitronskall i stynne strimler
  • saften av appelsinen og av ½ sitronen
  • 1 ts tørr sennep Coleman
  • 1 knivsodd cayennepepper
  • 1 == malt ingefær

Fremgangsmåte
 

  • Kjevle butterdeigen tynt ut og kle bunn og sider i en passende ildfast form.
    La den henge litt utover kanten. Kjevle resten av butterdeigen til et lokk som passer i formen.
    3 plater butterdeig
  • Rør medisterdeigen seig med saltet. Tilsett pepper og persille. Skill eggene og til plommene i farsen. Tilsett fløten og hvetemelet.
    750 g medisterdeig, 2 ts salt, 1 ts pepper, 2 bunter kruspersille, 3 stk egg, 2 dl fløte, 2 ss hvetemel
  • Skjær skinken i terninger, du kan bruke røkt skinke også, og hakk nøttene.
    200 g kokt skinke, 1 pose pistasjnøtter
  • Stivpisk eggehvitene og vend den inn i farsen. Del farsen i 3 omtrentlig like deler.
  • Legg et lag farse i bunnen av formen, legg på halvparten av skinken og nøttene
  • Legg en tredjedel av farsen oppå skinken og nøttene.
    Legg resten av skinke og nøtter og resten av farsen på toppen.
    Jevn farsen ut så den blir glatt.
  • Deigen som henger utenfor brettes inn og pensles med egg, legg på lokket og trykk godt sammen.
    Lag pynt av resten av deigen, pensle med egg og legg pynten på.
  • Stek som angitt nederst i ovnen.
  • Server med salat, loff, smør og Cumberlandsaus

Cumberlandsaus

  • Ripsgele og portvin varmes forsiktig opp
    4 ss ripsgele, 1 dl portvin
  • Løk og skall gis et raskt oppkok i vann såvidt det dekker.
    Helles i en sil / klede og presses godt.
    Væsken tilsettes geleen.
    ½ ss finhakket løk, 1 ss appelsinskall i fine strimler, ½ ss sitronskall i stynne strimler
  • Resten av ingrediensene tilsettes og blandes godt.
    Denne kan gjerne oppbevares noen dager i kjøleskap.
    saften av appelsinen og av ½ sitronen, 1 ts tørr sennep, 1 == malt ingefær, 1 knivsodd cayennepepper
  • Men i dag får man jo kjøpt ferdig Cumberlandsaus!
    Det gorde jeg ikke i `gamle dager`når denne oppskriften kom til meg!!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!