Saftig og holdbar fruktkake
Hvis du har et koppemålsett, er det enkelt å bruke det i denne amerikanske oppskriften,
75 – 85 min.
140 C vifte
0
Utstyr
- Ca 23 cm rund form eller en brødform på ca 20 x 10 cm
Ingredienser
- ¾ kopper (170 g) smør
- ¾ kopper (150 g) mykt brunt sukker
- 350 g tørket frukt – jeg brukte en kombinasjon av korinter, rosiner, rips, røde og grønne coctailbær og sitrusskall (se note 1)
- ½ kopp (100 g) dadler – uthulet og kuttet i små biter, se note 2
- ⅔ kopp (166 g) appelsinjuice
- 1½ ss appelsinskall – skallet av omtrent 1 middels stor appelsin. Saften av appelsinen skal brukes senere i sirupen.
- 2 ss (36 g) melasse, kan erstattes med honning eller sirup Melasse gjør at kaken blir litt seigere og er ikke så søtt som sukker
- 1¾ kopper (210 g) mel
- 1½ ts bakepulver
- 1½ ts kanel
- ½ ts malt ingefær
- ¼ ts muskatnøtt
- 1 ts allehånde
- ¼ kopp (52 g) vegetabilsk olje uten smak – jeg bruker rapsolje
- 3 store egg – romtemperatur
- 1 kopp (100 g) valnøtter – delt
- Appelsin sirup/glasur
- 3 ss (50 g) ferskpresset appelsinjuice
- 1¾ ss (20 g) hvitt granulert sukker
Fremgangsmåte
Forbered fruktblandingen
- Tilsett smør, mykt brunt sukker, tørket frukt, dadler (hvis du bruker faste dadler – se note 2), appelsinjuice, appelsinskall og melasse i en stor kjele. La det småkoke på middels varme, og når det har putret, fortsett å la det småkoke i noen minutter til.¾ kopper (170 g) smør, ¾ kopper (150 g) mykt brunt sukker, 350 g tørket frukt – jeg brukte en kombinasjon av korinter, rosiner, rips, røde og grønne coctailbær og sitrusskall (se note 1), ⅔ kopp (166 g) appelsinjuice, 1½ ss appelsinskall – skallet av omtrent 1 middels stor appelsin. Saften av appelsinen skal brukes senere i sirupen., 2 ss (36 g) melasse, kan erstattes med honning eller sirup
- Når den er ferdig, hell blandingen i en stor grunne form for avkjøling. For å fremskynde prosessen liker jeg å sette blandingen i fryseren i ca 45 minutter. Når den er klar skal den ha tyknet i konsistens.
- Sørg for at den har romtemperatur (ikke varm eller kald) før du går videre til neste trinn.
Fruktkaken
- Forvarm ovnen til 140 °C varmluft (se note 3 hvis du ikke har viftefunksjon) og smør en form på ca 23 cm, og kle bunnen med bakepapir.
- Sikt sammen mel, bakepulver, salt, kanelpulver, malt ingefærpulver, muskatnøtt og allehånde. Bland sammen med en visp eller gaffel og sett til side inntil videre.1¾ kopper (210 g) mel, 1½ ts bakepulver, 1½ ts kanel, ½ ts malt ingefær, ¼ ts muskatnøtt, 1 ts allehånde
- Bland oljen og eggene i en liten bolle. Visp med en gaffel og sett til side.3 store egg – romtemperatur, ¼ kopp (52 g) vegetabilsk olje uten smak – jeg bruker rapsolje
- I en stor bolle tilsett den kokte fruktblandingen fra tidligere (pass på at den er romtemperatur), og tilsett olje/eggblandingen. Bruk en slikkepott og brett til det er godt blandet. Blandingen er ganske tykk, så det kan ta litt miksing for å få det hele sammen ordentlig.
- Tilsett deretter valnøttene (og dadlene hvis du ikke har lagt dem i den kokte fruktblandingen), og vend sammen til de er godt blandet.½ kopp (100 g) dadler – uthulet og kuttet i små biter, se note 2, 1 kopp (100 g) valnøtter – delt
- Tilsett deretter de siktede tørre ingrediensene fra tidligere og vend sammen til de akkurat er blandet. Ikke overmiks, så bare bland til du ikke kan se flere melstriper.
- Hell røren i kakeformen og fordel den jevnt utover. Slipp kakeformen lett på benken for å fjerne eventuelle store luftbobler, og stek deretter i 75-85 minutter, eller til et spyd eller en kniv som er stukket inn i midten kommer ren ut.
- La kaken avkjøles i kakeformen i 30 minutter og kjør deretter en tynn kniv rundt kantene på kakeformen for å løsne kaken, og vend den så ut på en rist (rettsiden opp) for å avkjøles.
Appelsinsirup
- Mens kaken avkjøles, tilbered appelsinsirupen. Kombiner appelsinjuice og sukker i en bolle, og varm den deretter opp (i mikrobølgeovnen eller på komfyren) til sukkeret er helt oppløst.3 ss (50 g) ferskpresset appelsinjuice, 1¾ ss (20 g) hvitt granulert sukker
- Bruk en konditorkost og pensle appelsinsirupen over hele toppen og sidene av kaken mens kaken fortsatt er varm. Pass på å bruke all sirupen opp.
- Pakk kaken inn i to lag folie og legg den i en lufttett beholder. La den stå på et kjølig, tørt sted i 48 timer før servering (se note 4).
Tips og triks!
- Merknad 1. Jeg brukte en fruktblanding fra min lokale matbutikk som har en kombinasjon av sultanas, rosiner, rips, røde og grønne glacekirsebær og sitrusskall. Du kan bruke mer av det du liker, og utelate det du ikke liker, men til sammen bør tørket frukt være 350 g.
- Merknad 2. Du kan bruke enten ferske, saftige dadler eller fastere ferdigpakkede dadler. Hvis du bestemmer deg for å bruke fastere dadler, tilsett dem i den første kokte fruktblandingen for å myke opp.
- Merknad 3. I denne oppskriften bruker jeg en ovn med viftefunksjonen på. Viftefunksjonen tilbereder kaker/cupcakes raskere, så hvis ovnen din ikke har viftealternativ, må du øke steketemperaturen til 155°C slik at kaken/cupcaken bakes samtidig som min 🙂
- Merknad 4. Det er avgjørende å la fruktkaken stå i 48 timer før servering. Dette kommer til å la smakene utvikle seg og kaken bli fin og fuktig. Hvis du skjærer kaken for tidlig, kan den virke litt smuldrete. Det vil fortsatt smake godt, men for den perfekte teksturen er det best å vente
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!