Gresk påskekake

Foto: Shutterstock

En kake med god smak av appelsin

Skriv ut Del på Facebook
Her brukes durumhvete som har et høyere innhold av gluten og protein. Brukes ofte til pasta. Det kan her erstattes med vanlig mel.
40 – 45 min
180 C
0

Utstyr

  • Ca 18 – 20 cm rund form, eller en brødform.

Ingredienser
 

Bunnen

  • 125 g mykt smør
  • 100 g sukker
  • 1 stk sitron kun finrevet skall
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 stk egg sammenvispet
  • 125 g durumhvete kan erstattes med vanlig mel
  • 2 ts bakepulver
  • 100 g malte mandler

Appelsinsirup

  • 10 stk hel kardemomme
  • 1 stk appelsin
  • 300 g sukker
  • 2 dl vann
  • saft av en ½ sitron
  • 2 stk små kanelstenger
  • 1 ts hel nellik
  • 2 ss appelsinblomstvann jeg brukte vanlig appelsinsaft.

Fremgangsmåte
 

Bunnen

  • Rør smør og sukker hvitt. ( Lag appelsinsirupen mens kaken steker)
    125 g mykt smør, 100 g sukker
  • Tilsett de andre ingrediensene og bland godt til det er jevnt.
    Fordel røren i formen og glatt til overflaten.
    1 stk sitron, 1 ss sitronsaft, 2 stk egg, 125 g durumhvete, 100 g malte mandler, 2 ts bakepulver
  • Stek kaken som angitt, følg med så den ikke blir for mye stekt. La den stå noen min. i formen og vend den så over på en rist.
  • Fjern bakepapiret i bunnen av formen, vask den og legg den varme kaken tilbake i formen.

Appelsinsirup

  • Knus kardemommen lett.
    Skjær skallet av appelsinen, kun det gule og strimle det fint.
    Press saften av appelsinen og sett tilside.
    10 stk hel kardemomme, 1 stk appelsin, 300 g sukker, 2 dl vann, saft av en ½ sitron, 2 stk små kanelstenger, 1 ts hel nellik, 2 ss appelsinblomstvann
  • Ha sukker og vann i en liten kjele, varm forsiktig opp til sukkeret er løst opp.Tilsett sitronsaft og la det fosskoke i 3 min. eller til det blir sirupsaktig.
  • Tilsett appelsinskall, appelsinsaft og krydderet. La det koke på svak varme i 5 min.
    Tilsett mer appelsinsaft.
  • Sil sirupen og ta vare på krydder og skall. Fordel noe av sirupen over kaken, når det har trukket inn fortsetter du slik til kaken er mettet av sirupen.
    Sett kaken bort til den er kald.
    Server med appelsin skallene, evt krydderne og gjerne litt gresk youghurt.
    Friske skiver av appelsin er også veldig godt.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!