Gresk Pastitsio

Dette er i Hellas den greske versjonen av lasagna

Skriv ut Del på Facebook
Den autentiske greske Pastitsio-oppskriften er laget med bucatini-pasta, en tykk pasta som spaghetti med et hull som går gjennom midten. Denne pastaen er det som brukes til å lage Pastitsio i nesten alle greske husholdninger eller restauranter.
Gresk
En «alt i ett rett»
40 – 45 min
180° varmluft
+
+

Utstyr

  • Dyp form på ca 25 x 35 cm

Ingredienser
 

Pasta

  • 450 g bucatini pasta eller penne, en hul pasta
  • 110 g fetaost
  • 2 eggehviter

Kjøttsaus

  • 900 g karbonadedeig
  • 2 mellomstore rødløk finhakket
  • 2 fedd hvitløk hakket
  • 400 g hermetiske hakkede tomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts sukker
  • 150 ml rødvin
  • 1 laurbærblad
  • 1 kanelstang
  • 1 hel nellikspiker
  • ¼ kopp olivenolje
  • 2 ts havsalt og nykvernet sort pepper etter smak

Bechamel (hvit tykk saus)

  • 120 g mel
  • 120 g smør
  • 1000 ml melk
  • 2 eggeplommer
  • 50 g Kefalotyri eller Parmigiano-Reggiano
  • en klype muskatnøtt
  • salt etter smak
  • 50 g Kefalotyri eller Parmigiano-Reggiano til å strø

Fremgangsmåte
 

Kjøttsaus

  • Start med kjøttsausen. Sett en stor panne på middels høy varme og tilsett olivenolje, hakket løk og fres i 2-3 minutter. Tilsett hvitløk, tomatpuré og kjøttdeig.
  • Kutt opp kjøttet med en tresleiv og brun i 4-5 minutter. Hell i rødvinen og vent til å fordampe. Tilsett hermetiske tomater, sukker, kanel, nellik, laurbærbladet og smak til. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke med lokk i ca 30 minutter, til det meste av saften har fordampet. (Etter at kjøttet er stekt kaster du laurbærbladet, nellik og kanel)

Bechamel

  • Forbered bechamelsausen til pastitsioen. Smelt smøret i en stor panne på lav-middels varme. Tilsett melet under konstant visp for å lage en pasta. Tilsett oppvarmet melk i små porsjoner, mens du visp kontinuerlig for å unngå at sausen blir klumpete. Hvis sausen fortsatt trenger å tykne, kok opp på lav varme mens du fortsetter å røre. Ta kjelen av ovnen og tilsett eggeplommene, salt, pepper, en klype muskatnøtt og revet ost (50 g). Pisk raskt, for å unngå at eggene blir en omelett! Smak til med salt etter smak.

Pasta

  • Kok pastaen i 2-3 minutter mindre enn pakkens anvisninger, slik at de ikke blir grøtete etter at den er tatt ut av ovnen senere. Hell av pastaen og rør inn eggehvitene og fetaosten (knust med en gaffel) og bland forsiktig med en slikkepott.

Sett sammen i formen

  • Til denne pastitsio-oppskriften trenger du en stor ildfast form, ca. 25 x 35 cm
  • Smør bunnen og sidene av en panne og sett sammen pastitsioen.
    Fordel pastaen i bunnen av pannen, topp med kjøttsaus og jevn ut. Topp pastitsioen med bechamelsausen og jevn ut med en slikkepott.
  • Dryss pastitsioen med revet ost og stek i forvarmet ovn ved 180° varmluft i ca. 40 minutter, til skorpen blir lys gyldenbrun.
  • La pastitsioen avkjøles en stund før servering.
  • Server med en gresk salat eller en vanlig grønn salat. Posene med middelhavsblanding blir veldig godt.

Tips og triks!

Det kan være litt vanskelig å skaffe bucatini-pasta, så et mer praktisk alternativ er penne-pasta.
Jeg kjøpte med meg Barilla Bucatini fra Hellas når jeg var der nå. Så Barilla har ihvertfall denne typen.
Jeg kjøpte også Kefalotyri ost, Kefalotyri smaker lik Gruyere; men den er hardere og saltere. Osten konsumeres som den er eller til et bredt utvalg av pasta, kjøtt og kokte grønnsaksretter. Den serveres også tradisjonelt stekt i strimler eller terninger til en rett kalt Saganaki. Denne osten egner seg spesielt godt til å rive sauser, pizza, gryteretter og salater på toppen. Ideell for ostebrett, den syrlige osten serveres med fersk sesongbasert frukt, som pærer, fiken og druer sammen med rødvin og pølser.
Det er to små tips som utgjør hele forskjellen når du tilbereder pastitsio-pastaen. Kok først pastaen i 2-3 minutter mindre enn pakkens anvisning. Pastaen din vil også koke når retten stekes i ovnen, så hvis du tilbereder dem helt alene vil de bli grøtaktige!
Bland deretter den kokte pastaen med smuldret fetaost og hvitene fra to egg. Fetaosten vil gi pastaen din en deilig tang mens eggehvitene hjelper pastaen til å holde seg sammen når pastitsioen er kuttet!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!