Denne oppskriften er nok ikke for pyser, men for gourmèer som liker en arbeidsøkt for maten !!
Ingredienser
Burger
- 1 kg høyrygg av okse
- salt og kvernet pepper
- 4 skive r blåmuggost
- 4 skive r cheddar, eller comté eller annen ost med mye smak
- isbergsalat i strimler
- bladpersille hakket
Burgerbrød
- Tangzhong blanding som skal varmes
- 3 ss hel melk
- 3 ss vann
- 3 ss hvetemel
- Burgerbrød
- 180 gram melk 35 grader
- 10 gram tørrgjær
- 500 gram hvetemel
- 50 gram sukker
- 15 gram salt
- 60 gram romtemperert smør
- Topping og pensling
- 1 ss sesamfrø
- 1 stk egg pensling før steking
- 1 ss melk pensling før steking
- 1 ss smør pensling etter steking
Fremgangsmåte
Burger
- Skjær opp kjøttet i biter og kvern kjøttet i en kjøttkvern, gjerne to ganger. Lag 4 store burgere – 200-250 gram per person. (Eller kjøp en veldig bra karbonadedeig)
- Gni litt olivenolje på hver side av burgeren, før du steker dem i en varm grillpanne. De skal stekes i 2 minutter på hver side. Krydre godt med salt og pepper underveis.
- Legg på osteskiver på burgerne og etterstek i ovnen i fem minutter ved 180 grader.
Burgerbrød
- Start med å blande sammen romtemperert melk og tørrgjæren. Rør godt sammen og la stå i 10 minutter på benken. Nå skal vi lage Tangzhong jevningen. Dette er en Japansk teknikk som ved å varme opp mel, vann og melk til en jevning gir veldig luftig og saftig resultat på bakst. Mål opp og hell ingrediesene i en stekepanne eller kjele. Sett på medium varme og rør hele tiden til du får en tjukk jevning (nesten som når du lager hvitsaus) Skru av varmen og flytt jevningen over i en bolle så den får kjølt seg ned.
- Hell nå resten av ingrediensen i bakebollen UTENOM det romtempererte smøret. Bland godt sammen og la elte i 10-15 minutter. Dette er en klissete deig, men glutenet i deigen vil gjøre den lettere å jobbe med etterhvert.
- Tilsett nå smøret litt og litt til deigen «spiser opp» smøret. Elt i noen minutter til og ta deigen ut på bakebenken. Ikke la deg friste til å tilsette mere mel. Deigen skal være klissete og litt vanskelig å jobbe med i starten. Jeg bruker en teknikk hvor jeg samler deigen med en deigskrape og «slenger» den hardt i benken flere ganger. Dette gjør at deigen samler seg og blir strammere og strammere. Den blir også lettere å jobbe med. Legg deigen i en smurt bolle og dekk til med håndkle eller plastfolie. La heve i 1-2 timer til deigen har doblet seg i størrelse.
- Slå luften ut av deigen og del opp i 9 biter eller bruk en vekt og mål opp til 100 gram pr bolle. Form til boller og legg på et smurt brett med god avstand til hverandre. Jeg bruker stekeformer for å få nøyaktig riktig størrelse på deigene i forhold til burgerne jeg lager, men dette er ikke nødvendig.
- Dekk til deigene på nytt og la heve igjen i 1-2 timer til de har blitt luftige og store. Sett ovnen på 180 grader varmluft. Pisk sammen egg og melk og pensle før steking. Strø over sesamfrø hvis du ønsker dette på dine burgerbrød. Stek i 16-18 minutter til gyldne og fine.
- Når brødene er ferdig stekt, så fjerner jeg stekeformen og pensler med litt smeltet smør. La kjøle seg ned og du har nå laget kanskje verdens beste burgerbrød. De som ikke skal brukes samme dagen fryser jeg ned når de er avkjølt. Lykke til.
Sette sammen
- Del hamburgerbrødene i to og pensle innsiden med smeltet smør, stek dem i ovnen ved 180 grader i to minutter til de har fått sprø skorpe
- Legg opp burgerne pent på tallerken. Legg rødkålcoleslaw på den ene siden og tomatketchup på den andre, legg på tynne skiver av løk og issalat i strimler, dryss over hakket persille. Legg på varm burger og server.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!