Valgte økologisk kylling fra Hovelsrud gård
Ca.1,5 t
180 C
0
Ingredienser
- 1 hel kylling
- 1 sitron
- 3-4 hvitløksfedd
- smør
- salt
- grønn salat
- rotgrønnsaker
- 2 fedd hvitløk
Fremgangsmåte
- Skyll kyllingen under kaldt vann, og tørk den med tørkepapir. Dryss salt både inne i kyllingen og på overflaten. Med en skarp kniv så stikker du en rekke små snitt over hele sitronen, knus et par hvitløksfedd og legg både sitron og hvitløksfedd inne i kyllingen. Det gir en masse god smak.
- Bruk fingrene til å lirke løs skinnet fra kjøttet, men vær forsiktig så du ikke lager noen sprekker eller hull i kyllingskinnet. Skjær noen skiver med romstemperert smør og bland det urter og evt. hvitløk. Stikk dette under skinnet. En smørklatt over hvert bryst, og en smørklatt inn mellom låret og brystet. Bruk gjerne også de urtene du liker, eks blader fra salvie er nydelig til. Litt tørket går også bra.
- Skrell de rotgrønnsakene du er mest glad i, del de i mindre biter og legg de i en ildfast form. Jeg pleier å bruke potet, gulrot og pastinakk. Også knuser jeg noen hvitløksfedd og legger i formen sammen med noen urtekvaster. Dryss over litt olivenolje og en ganske raus mengde salt.
- Stek fuglen nederst i ovnen på en rist. Sjekk med et steketermometer om det tykkeste på låret har kommet opp i ca. 67 °, la den hvile i en 10-15 min og temp.vil stige noe. Da er kyllingen perfekt!
- Lag gjerne en saus av sjyen fra formen, den kan du jevne med litt maizena og ha litt creme fraiche eller rømme oppi.Jeg må innrømme at jeg tyr ofte til den posesausen fra Toro som heter Kantarell og sjampignon saus. Stek noen ekstra sopp, ha oppi en fløteskvett og det er en lys god saus til eks. bajonneskinke, kylling, svinekjøtt etc
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!