Hollandaise og hvit asparges

Jeg har prøvd å lage hollandaise og bearnaise mange ganger og alle ganger endt med skilt saus. Nå har jeg endelig forstått at man må TA bollen av VANNBADET FØR man pisker det smeltede smøret inn. Da lyktes det.

Jeg har sett mange oppskrifter og forskjellige smaktilsetninger, så det er kun fantasien som setter grenser.

Jeg synes 4 eggeplommer til 250 gr. smør var helt fint.

Skriv ut
Hollandaise
Stemmer: 0
Rating: 0
Deg:
Rate this recipe!
Legg til handleliste
Oppskriften er i din handlekurv
Kapittel forrett
Land Norge
Porsjoner
Ingredienser
Kapittel forrett
Land Norge
Porsjoner
Ingredienser
Stemmer: 0
Rating: 0
Deg:
Rate this recipe!
Legg til handleliste
Oppskriften er i din handlekurv
Instruksjoner
  1. Del smøret i biter og smelt i en kasserolle på svak varme, melkestoffene vil legge seg på bunnen og det skal ikke med i sausen.
  2. Bland eggeplommer og kaldt vann i en bolle og plasser bollen over en kasserolle med kokende vann (vannbad).
  3. Pisk eggeblandingen mens den varmes forsiktig opp. Pass på at temperaturen ikke overstiger 60 grader. Ta kasserollen bort fra varmen når blandingen har fått en kremet konsistens. Fortsett piskingen 1 minutt.
  4. Hell smeltet smør forsiktig i eggeblandingen mens det røres kontinuerlig med visp, hell dråpevis til å begynne med og senere i en tynn stråle. Smøret binder sausen sammen. Blir sausen tynn har den skilt seg.
  5. Smak til sausen med sitronsaft, salt og hvit pepper før servering. Liker du kajenne, eller krydderurter, kan det også tilsettes. Man kan smaksette som man vil og etter hva sausen skal brukes til.
  6. Den hvite aspargesen må skrelles og den nederste delen på stilken kuttes av. De tykkeste må koke ca 5 min, tynne litt kortere. Kjenn med en spiss kniv om de er møre. Kok i mye vann tilsatt litt sitron, salt og sukker.
Del denne oppskriften

Kjøttgryte

Dette er Christer Rødseth sin oppskrift, derfor må den legges ut her slik at jeg finner den igjen.

Christer Rødseth er kåret til årets kjøkkensjef i 2020!!

Dette er hans fantastiske kjøttgryte servert med potetpuré. Oppskriften er til 4 personer.  Potetpure oppskrift finner du her.

Forskjellen jeg har gjort, er at jeg brukte elg flatbiff og øl denne gangen. Og sausen ble helt fantastisk !!!

Velbekomme!!

 

Skriv ut
Kjøttgryten:
Bruk hjemmelaget eller Jacobs beste oksekraft på kartong eller buljong med lite salt. Pass på reduksjonen av kraften om du bruker buljong den kan lett bli for salt. Flatbiff eller benfri høyrygg (lam eller vilt kan også brukes)
Stemmer: 0
Rating: 0
Deg:
Rate this recipe!
Legg til handleliste
Oppskriften er i din handlekurv
Land Norge
Porsjoner
Stemmer: 0
Rating: 0
Deg:
Rate this recipe!
Legg til handleliste
Oppskriften er i din handlekurv
Instruksjoner
  1. Kutt kjøttet i biter på ca. 2x2 cm. Stek det på høy temperatur, salte lett. Kutt løk og hvitløk i små biter og brun med kjøttet. Ha alt over i en gryte, tilsett rødvin(eventuelt alkoholfritt øl) og gi det et oppkok. Ha på kraft, kok det opp, ha i timian og sett på lokk. La det stå på 70 grader i ovn, gjerne med varmluft over natten (ca. 8 timer).
  2. Neste dag: Sil kjøttet fra kraften. Reduser kraften, til fyldig kraft til ca. halvparten. (se beskrivelse) Reduserer en boks kremfløte til det halve i en egen kasserolle. Tips:Redusere vil si koke uten lokk, til kraft eller fløte får en fyldig konsistens. Følg med slik at det ikke koker inn for mye.
  3. Varm stekeovn til 200 grader. Skrubb jordskokk under rennende kaldt vann, den skal ikke skrelles, legg i et ildfast fat og stek/bak i 30-35 minutter. Kutt soppen i båter og stek i olje til den er mørk brun. Tilsett den innkokte fløten i den innkokte kraften. Pisk inn 3 ss seterrømme. Kok opp. Synes du sausen er for tynn, jevn eventuelt med litt maisennamel utrørt i litt vann.
  4. Ved servering, tilsett det stekte kjøttet, jordskokker delt i mindre biter og sølvløk (uten lake). Varm det forsiktig opp.
Del denne oppskriften

Italiensk lasagna

Lasagna stammer fra Italia, men mange av oppskriftene er fornorsket. Jeg har sett at i mange italienske oppskrifter er det en rå, krydret medisterpølse, trykket ut av skinnet slik at kun deigen blir brukt. Jamie Oliver bl.a bruker det. Denne oppskriften har like deler svinekjøttdeig og vanlig kjøttdeig, noe som smaker veldig godt!

Tips: Denne kjøttsausen er kjempegod til spagetti også, lag en stor porsjon og frys. Da har du lettvin middag senere, og jobben med liten eller stor porsjon er nesten den samme!

Stekes på 200 grader i ca 25 min, midt i ovnen.

Skriv ut
Italiensk lasagna
Stemmer: 0
Rating: 0
Deg:
Rate this recipe!
Legg til handleliste
Oppskriften er i din handlekurv
Land Italia
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 1,5 t
Porsjoner
Ingredienser
Kjøttsausen
Bechamel
Land Italia
Forberedelse 30 min
Koke/steketid 1,5 t
Porsjoner
Ingredienser
Kjøttsausen
Bechamel
Stemmer: 0
Rating: 0
Deg:
Rate this recipe!
Legg til handleliste
Oppskriften er i din handlekurv
Instruksjoner
Kjøttsaus
  1. Stek kjøttdeigene, vær obs så de ikke koker, men blir stekt skikkelig. Ha det over i en kasserolle og tilsett tomatene og urtene. Surr grønnsakene på svak varme, sammen med tomatpuré, ha i hvitvinen og la den koke inn. Tilsett blandingen i kasserollen og la det hele stå å surre på svak varme minst 1 time. ( jo lenger det surrer, jo bedre blir kjøttsausen). Pass på så det ikke koker tørt.
Bechamel
  1. Smelt smøret og tilsett melet, rør godt. Begynn å spe med melk, la sausen koke opp mellom hver speing og rør godt. Sausen skal bli ganske tynn, smak til med salt, pepper og muskat. La sausen koke i 7-8 min, ta den av platen tilsett osten og la den smelte.
  2. Da er det klart for å bygge opp lasagnaen. Begynn med et lag kjøttsaus i bunn, legg lasagna plater over ( får du tak i ferske er de absolutt best). Ha et lag saus over platene og et lag kjøttsaus. Sånn fortsetter du lagvis til formen er full. Avslutt med saus og dryss med ost, gjerne parmesan.
Del denne oppskriften