Irish Stew

( Irsk gryte av lam)

Skriv ut Del på Facebook
Hovedrett
Irsk
1,5 – 2 t
180 C
8

Utstyr

  • Jerngryte, eller en kjele som tåler stekeovn.

Ingredienser
 

  • 1 kg renskåret lam, kuttet i terninger på 2 cm Forpart tåler lang tilberedning best.
  • 2 ss vanlig mel
  • 2-3 ss olje
  • 2 løk i skiver
  • 2 stangselleri i skiver
  • 3 mellomstore gulrøtter skrelt og skåret i skiver
  • 2 laurbærblad
  • 1 ss hakket timian tørket går også, men frisk er best
  • 600 ml kylling- eller lammekraft
  • 750 g melne poteter
  • salt og nykvernet sort pepper

Fremgangsmåte
 

  • Koketid: 2-2½ timer, pluss hvile
  • Forvarm ovnen til 180°C.
  • Krydre melet med salt og pepper og vend lammekjøttet i melet. Varm opp litt av oljen i en jerngryte med lokk eller stekepanne med høye kanter, og stek det på alle sider over høy varme i 4–6 minutter til det er gyldent.
    Stek lammet i porsjoner,
  • Tilsett mer olje etter behov, og legg kjøttet etter hvert over i en bolle.
  • Tilsett litt mer olje i gryten, ha i løk, selleri og gulrøtter og stek på middels varme i 4–5 minutter.
  • Legg i laurbærblader og timian og legg det brunede lammekjøttet på toppen
    Hell over kraften og kok opp.
  • Smak til med salt og pepper.
    Reduser varmen og legg poteter i biter på toppen. trykk de forsiktig ned så væsken stiger nok til å dekke potetene.
  • Dekk med lokk og sett forsiktig over i ovnen for å steke i 1½–2 timer eller til både lam og poteter er møre.
  • Øke ovnstemperaturen til 200°C, ta av lokket og stek i ytterligere 8–10 minutter eller til potetene er gylne.

Tips og triks!

Du kan også legge potetene pent i skiver på toppen.
Spør om butikken har ben – de er perfekte til å lage kraft.
Stek beinene i stekovn ( 180 C ) for en fyldigere smak, dekk så med vann og la det småkoke med urter og oppkuttede grønnsaker i en time. 
Sjekk gryten etter 1½ time – må ikke tørke ut, spesielt fordi den skal stekes i ytterligere 8–10 minutter for å brune potetene.
Jeg har brukt lammestek til denne, benet det ut og laget kraft på bena, snadder!
Du kan selvfølgelig bruke en ildfast form med lokk eller en rømertopf.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!