Jaffna lammecurry

Foto: Shutterstock

En deilig curry med opprinnelse på Sri Lanka, den er ikke sterk, men veldig smakfull.

Skriv ut Del på Facebook
Deter ikke vanskelig å få tak i krydderiene, de finnes på nett eller i asiabutikker.
4 personer

Ingredienser
 

Gryten

  • 900 g benfritt lam helst lår
  • 4 ss olje
  • 4-5 karriblader
  • 1,5 ts bukkehornskløver frø eller 1 ts malt
  • 4 kardemommefrø knust
  • 1 stk kanelstang
  • 1 stk løk stor
  • 1 stk stilk sitrongress knust
  • 2 ss av den ferdige Jaffna kryddermixen
  • 1 ss mild chili
  • ¼ ts gurkemeie’
  • 75 g tomatpure
  • 400 ml kokosnøttmelk fet
  • 2 ss hvitløk og ingerfærpasta

Jaffna kryddermix

  • 50 g koriander frø
  • 15 g cumin frø
  • 8 fennikkel frø
  • 5 stk hel kardemomme frøene tas ut
  • 2 hele nellikspiker
  • 10 stk karri blader
  • 1 ts bukkehørnskløverfrø eller 2/3 ts malt
  • 1 ts hel pepper
  • 1 ss chilli flak

Fremgangsmåte
 

Jaffna kryddermix

  • Ha alle ingrediensene til Jaffna-krydderblandingen – bortsett fra chiliflakene og karribladene – i en tørr stekepanne (hvis du bruker malt bukkehornkløver i stedet for frø, hold dette tilbake også). Rist i 2-3 minutter på middels varme under omrøring til dufter. La det avkjøles og legg det deretter i en liten foodprosessor med de ingrediensene du satte til side. Mal til et fint pulver og sett til side.

Gryten

  • Skjær av overflødig fett fra lammet, kutt i 3-4 cm biter og krydre; sett til side. Varm oljen i en stor panne over middels lav varme og tilsett karriblader, bukkehornkløverfrø (hvis du bruker malt bukkehornkløver, tilsett med Jaffna-krydderblandingen i trinn 3), kardemommestang og kanelstang. Stek under omrøring i 30 sekunder og tilsett deretter den hakkede løken. Stek i 12-15 minutter, rør av og til, til den er gylden i fargen.
  • Øk til høy varme og tilsett hvitløk og ingefærpasta, etterfulgt av sitrongress og lam. Når lammebitene er stekt på alle sider, ha i 2 ss Jaffna-krydderblanding, chilipulver, gurkemeie og tomatpuré. Stek i 2 minutter under omrøring. Reduser varmen til lav, dekk til og kok i 30 minutter, rør av og til.
  • Hell kokosmelken i pannen og la det småkoke uten lokk i 15 minutter til sausen er fyldig og tyknet. Tilpass krydderet etter smak og server karrien med ris eller roti. Hvis du lager på forhånd, eller i en større porsjon, kan du avkjøle og fryse karrien i porsjoner; tine og varme forsiktig i en dekket panne, tilsett en skvett vann.

Tips og triks!

Dette lager mer Jaffna krydderblanding enn du trenger til oppskriften. Oppbevar overskuddet i en lufttett beholder i opptil 2 måneder, på et kjølig mørkt sted.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!