En deilig curry med opprinnelse på Sri Lanka, den er ikke sterk, men veldig smakfull.
Deter ikke vanskelig å få tak i krydderiene, de finnes på nett eller i asiabutikker.
4 personer
Ingredienser
Gryten
- 900 g benfritt lam helst lår
- 4 ss olje
- 4-5 karriblader
- 1,5 ts bukkehornskløver frø eller 1 ts malt
- 4 kardemommefrø knust
- 1 stk kanelstang
- 1 stk løk stor
- 1 stk stilk sitrongress knust
- 2 ss av den ferdige Jaffna kryddermixen
- 1 ss mild chili
- ¼ ts gurkemeie’
- 75 g tomatpure
- 400 ml kokosnøttmelk fet
- 2 ss hvitløk og ingerfærpasta
Jaffna kryddermix
- 50 g koriander frø
- 15 g cumin frø
- 8 fennikkel frø
- 5 stk hel kardemomme frøene tas ut
- 2 hele nellikspiker
- 10 stk karri blader
- 1 ts bukkehørnskløverfrø eller 2/3 ts malt
- 1 ts hel pepper
- 1 ss chilli flak
Fremgangsmåte
Jaffna kryddermix
- Ha alle ingrediensene til Jaffna-krydderblandingen – bortsett fra chiliflakene og karribladene – i en tørr stekepanne (hvis du bruker malt bukkehornkløver i stedet for frø, hold dette tilbake også). Rist i 2-3 minutter på middels varme under omrøring til dufter. La det avkjøles og legg det deretter i en liten foodprosessor med de ingrediensene du satte til side. Mal til et fint pulver og sett til side.
Gryten
- Skjær av overflødig fett fra lammet, kutt i 3-4 cm biter og krydre; sett til side. Varm oljen i en stor panne over middels lav varme og tilsett karriblader, bukkehornkløverfrø (hvis du bruker malt bukkehornkløver, tilsett med Jaffna-krydderblandingen i trinn 3), kardemommestang og kanelstang. Stek under omrøring i 30 sekunder og tilsett deretter den hakkede løken. Stek i 12-15 minutter, rør av og til, til den er gylden i fargen.
- Øk til høy varme og tilsett hvitløk og ingefærpasta, etterfulgt av sitrongress og lam. Når lammebitene er stekt på alle sider, ha i 2 ss Jaffna-krydderblanding, chilipulver, gurkemeie og tomatpuré. Stek i 2 minutter under omrøring. Reduser varmen til lav, dekk til og kok i 30 minutter, rør av og til.
- Hell kokosmelken i pannen og la det småkoke uten lokk i 15 minutter til sausen er fyldig og tyknet. Tilpass krydderet etter smak og server karrien med ris eller roti. Hvis du lager på forhånd, eller i en større porsjon, kan du avkjøle og fryse karrien i porsjoner; tine og varme forsiktig i en dekket panne, tilsett en skvett vann.
Tips og triks!
Dette lager mer Jaffna krydderblanding enn du trenger til oppskriften. Oppbevar overskuddet i en lufttett beholder i opptil 2 måneder, på et kjølig mørkt sted.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!