Julebrød

Fra Det glade kjøkken
Skriv ut Del på Facebook Legg til i min samling
Kilde: Det glade kjøkken Bilde: Fra Det glade kjøkken
Det finnes et utall av flotte oppskrifter der.
35-40 min.
200 C
+
+

Ingredienser
 

  • 1,2 kg hvetemel
  • 225 gram sukker
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ts kardemomme
  • 7 dl melk
  • 250 gram romtemperert smør
  • 200 gram rosiner
  • Til pensling
  • Egg

Fremgangsmåte
 

  • Ha mel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en bakstbolle. Selv brukte jeg kardemommefrø som jeg brukte en morter til å knuse fint. Dette gir en mye bedre kardemommesmak enn den ferdigmalte varianten man får kjøpt. Har du ikke kardemommefrø bruker du ferdigmalt.
  • Hell i melken og elt deigen i kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 15 minutter. Melken varmer jeg maksimalt opp til rundt 15-20 grader, men du kan også bruke kald melk (krever litt lengre hevetid). Når deigen eltes vil nemlig temperaturen øke gradivis, og det blir fort et dårligere resultat om man skal stressheve julebrøddeigen.
  • Du vil kjenne at deigen blir temmelig fast i konsistensen etter et kvarter i kjøkkenmaskinen, men dette vil bli mye bedre når smøret er eltet inn. Tilsett terninger av smør gradvis mens du fortsetter å elte deigen. Ha også i rosinene. Deigen vil sakte men sikkert løse seg opp og bli en fin og smidig deig. Fortsett å elte deigen videre i cirka 5-10 minutter, til du har en elastisk og god deig.
  • Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la den heve i romtemperatur i 1,5 – 2 timer.
  • Smør brødformene eller dekk de til med et bakepapir. Ha den hevede deigen over på et melet bakstbord. Elt den lett sammen og del den opp i 3 like store emner. Form hvert emne til avlange brød som legges nedi brødformene.
  • Settes til etterheving under et klede i cirka 30-45 minutter. Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Pensle de ferdighevede julebrødene med sammenvispet egg. Stekes nederst i ovnen i cirka 35-40 minutter, avhengig av ovn og størrelse på brødene.
  • Julebrødene avkjøles på rist under et klede

Tips og triks!

Jeg liker sukat, så jeg har i det og. Noen ganger har jeg også i tørkede aprikoser.                 
Men det er HELT sikkert at støtt kardemomme i morter er mye bedre enn ferdig malt.
Jeg hadde den jobben når mor bakte og det luktet jul med en gang.  Urensede kardemommefrø får du tak i overalt. Men husk at du må rense de før du støter dem i morteren. Når du åpner det tørre skallet, skjuler det seg riktig fine, godluktende kardemommefrø.
Lykke til!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!