Julete gryterett

Skriv ut Del på Facebook
Lett
Allergener
+
Personer 6

Ingredienser
 

  • 3 ss solsikkeolje
  • 1,5 kg grytekjøtt terninger
  • 3 stk store løk grovt hakket
  • 3 dl kjøttkraft
  • 50 g hvetemel
  • 3 dl tørr hvitvin
  • 3 ss Worcestershire saus
  • 1 ss muscovado sukker brunt sukker
  • salt og nykvernet sort pepper
  • 500 g sopp portobello, kantarell, brun champignon etc.
  • 3 ss Dijon sennep
  • 3 ss pepperrot
  • 3-4 ss kremfløte valgfritt
  • 6 fedd hvitløk valgfritt
  • ingefær smak til

Fremgangsmåte
 

  • Varm 2 ss olje i en gryte over høy varme. Tilsett kjøttet, litt om gangen, slik at det blir ordentlig brunt og ikke begynner å koke. Stek i 4-5 minutter, eller til det er brunet over alt. Fjern kjøttet fra gryten og sett til side.
  • Varm den gjenværende oljen i pannen, tilsett løk og hvitløk og stek, rør godt, i 4-5 minutter, til det er blankt.
    Skrap opp biter fra bunnen av gryten ved hjelp av en treskje.
    Rør inn oksekraft.
  • Visp melet med litt av vinen til glatt røre, hell den gradvis i den gjenværende vinen, visp til en jevn røre med konsistensen av kremfløte.
  • Ha kjøttet tilbake i gryten, og hell deretter over vin- og melblandingen.
    Kok opp, rør til det tykner, og tilsett deretter Worcestershire saus og sukker og krydder, etter smak, med salt, nykvernet sort pepper og ingefær. Dekk gryten med lokket, reduser varmen til blandingen koker, og kok veldig forsiktig i 2 timer, rør fra tid til annen (alternativt kok gryten lav varme stekeovn, ca 100 C).
  • Etter 2 timer, tilsett soppen, få gryten i kok og reduser varmen til gryten bare såvidt koker og kok i ytterligere 1/2 time, eller til kjøttet er ømt.
  • Bland sennep, pepperrot og kremfløte (hvis du bruker det) i en bolle til det er godt blandet. Rør den inn i gryten rett før servering.
    Serveres med potetmos og dampede grønnsaker.

Tips og triks!

Tips 1: Først kan det virke som det ikke er nok væske i denne oppskriften, men ikke fyll opp mer. Det er ikke nødvendig for når soppen legges til, frigjør de mye vann, noe som fortynner sausen.
Tips 2: Denne gryten kan lages opptil 2 dager i forveien, og deretter forsiktig varmes opp 
Tips 3: Du kan fint bruke glutenfritt mel.
Kan fryses!
 
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Verket.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!