Eller sosekjøtt som noen kaller det også.
Ingredienser
- 1 kg bog av storfe uten ben evt. høyrygg eller annet benfritt kjøtt
- 2 ss margarin til steking
- 1 l kjøttkraft eventuelt 2 stk buljongterninger og 1 l vann. Se Tips
- 2 stk. løk
- aromasopp eller vanlig sjampignon.
- gulrøtter etter smak valgfritt, men godt i
- 1 stk. laurbærblad kan sløyfes
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
Saus
- 3 ss margarin 2 ss av hver er nok til ca 1 l kraft, da blir det ikke sausen for tykk
- 3 ss hvetemel
- + kjøttkraften fra gryten med kjøttet mål hvor mye det er.
- ca 1 ss Dijonsennep
- ca 1 ss soyasaus
- smak til med salt og pepper
- urtekrydder etter smak jeg liker timian
Fremgangsmåte
- Skjær kjøtt i store terninger, ca. 4×4 cm. Skrell løken og skjær den i biter.Del opp soppen i passe biter.1 kg bog av storfe uten ben evt. høyrygg, 2 stk. løk, aromasopp eller vanlig sjampignon., gulrøtter etter smak
- Varm en vid gryte/stekepanne og ha i margarin eller smør. Når det bruser er det klart til å ha i kjøttet. Brun litt og litt av kjøttet slik at det får en jevn, fin farge over det hele. Krydre med litt salt og pepper. Løft det over på en tallerken og fortsett med resten av kjøttet på samme måte. Tilsett litt mer margarin eller smør om det er nødvendig.Ha kjøttet over i gryten når det er stekt.2 ss margarin til steking
- Stek løken til den er myk og begynner å bli gyllen. Stek også soppen. Ha det over i gryten med kjøttet.
- Hell over kjøttkraften.1 l kjøttkraft, 1 stk. laurbærblad, 1 ts salt, 0,5 ts pepper
- Legg på lokk, senk varmen og la kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 2 1/2 time, eller til kjøttet er helt mørt. Smak til med salt og pepper, evt urtekrydder.
Saus
- Når kjøttet er mørt, helles kjøttkraften fra og måles.Lag en jevning av smør og mel og la det brunes, spe med kjøttkraften. Hell sausen over kjøttet og la det hele bli varm.3 ss margarin, 3 ss hvetemel, + kjøttkraften fra gryten med kjøttet, ca 1 ss Dijonsennep, ca 1 ss soyasaus, smak til med salt og pepper, urtekrydder etter smak
Tips og triks!
Denne gangen brukte jeg en lårtunge eller også kalt bankekjøtt. Det er veldig magert og noe av det seigeste som finnes 🙂
Men jeg kokte kraft av flotte kraftben og lot kjøttet simre så lenge at det ble mørt. Den gode kraften gjorde at det smakte nydelig.
Jeg liker å lage en brunet jevning, det smaker best synes jeg.
En variasjon er å ha i litt bacon.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!