Slik lager jeg sausen til kjøttkakene!
Denne kjøttkake oppskriften har jeg brukt i snart 45 år. Jeg varierer litt med krydder etter hvem som skal spise dem, men hovedsakelig er den lik fra gang til gang.
Hovedrett
Norsk
ca. 30 min
Lett
+
+
6 Personer
Ingredienser
- 500 gr kjøttdeig
- 2 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 4 ts potetmel 20 g
- 0,5 ts ingefær
- litt muskat
- 1 stk egg halvpisket
- ca. 5 dl melk NB: sjekk konsistensen på deigen underveis i speingen
Saus
- 40 gr smør
- 40 gr hvetemel gjerne glutenfritt
- ca 0,5 l kraft kjøttkraft, buljong eller grønnsakskraft
- salt og pepper
Fremgangsmåte
Kjøttkakene
- Rør deigen seig med saltet, Tilsett potetmel og krydder. Ingefær og muskat gir god smak, men liker man det ikke, så bruk bare salt og pepper. Tilsett egget. Spe med melk og rør godt mellom hver gang, sjekk deigen med en skje for å se hvor fast eller løs den er. Deigen skal være løs, men kakene skal holde fasongen i pannen.Stek alltid en liten prøvekake for å kjenne om deigen er krydret nok!500 gr kjøttdeig, 2 ts salt, 0,5 ts pepper, 4 ts potetmel, 0,5 ts ingefær, litt muskat, 1 stk egg, ca. 5 dl melk
Saus
- Smelt smør og ha i melet, la det bli pent brunt. Se video for metode.Spe med kraft og rør godt mellom hver speiingLa sausen småkoke 6-8 min for å få bort melsmaken.40 gr smør, 40 gr hvetemel, ca 0,5 l kraft, salt og pepper
Tips og triks!
Sausen blir akkurat like god med glutenfritt mel.
Denne deigen kan også brukes til bl.a kjøttpudding og kålruletter.
Her er oppskrift på kålstuing
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!