Kling fra Telemark

Skriv ut Del på Facebook Legg til i min samling

Utstyr

  • Takke eller en stor rund stekepanne

Ingredienser
 

  • 2 l melk
  • 300 g smør
  • 2 dl semulegryn
  • 2- 2 ½ kg hvetemel
  • Fyll:

Fyll

  • Romtemperert smør og sukker

Fremgangsmåte
 

  • Kok opp smør og melk og tilsett semulegryn. La koke til grynet er helt kokt ut. Avkjøl i noen minutter før du heller over i en bakebolle.
  • Tilsett mel til deigen ikke lenger er klissete, samtidig som du rører godt med en sleiv. Når det begynner å bli tungt å røre heller du deigen over på et melet bakebord. Bruk gjerne en deigskrape til å samle deigen med siden den kan være litt varm. Tilsett så lite mel som mulig, men samtidig nok til at deigen samler seg fint.
  • Del deigen opp i 20 like store emner og kjevle ut leivene så tynne som du klarer uten at de revner.
  • Stek lefsene på takke på nest høyeste temperatur til du ser at leiven bobler seg litt opp og det er kommer små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden.
  • Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt plasserer du dem lag på lag med kleder mellom. Legg gjerne noe over lefsene så de blir liggende i press.
  • Når du skal smøre på lefsene kan du bruke en dusjflaske med vann til å bløte dem først. Smør så lefsene med et tynt lag smør, og strø med sukker til de blir passe søte. Brett sammen med konvoluttbretting og del i passende biter.

Tips og triks!

Disse lefsene kan fryses både smurte og usmurte.
Får du gjester kan du ta lefsene opp av fryseren og servere dem allerede etter en halvtime.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!