Utstyr
- Takke eller en stor rund stekepanne
Ingredienser
- 2 l melk
- 300 g smør
- 2 dl semulegryn
- 2- 2 ½ kg hvetemel
- Fyll:
Fyll
- Romtemperert smør og sukker
Fremgangsmåte
- Kok opp smør og melk og tilsett semulegryn. La koke til grynet er helt kokt ut. Avkjøl i noen minutter før du heller over i en bakebolle.
- Tilsett mel til deigen ikke lenger er klissete, samtidig som du rører godt med en sleiv. Når det begynner å bli tungt å røre heller du deigen over på et melet bakebord. Bruk gjerne en deigskrape til å samle deigen med siden den kan være litt varm. Tilsett så lite mel som mulig, men samtidig nok til at deigen samler seg fint.
- Del deigen opp i 20 like store emner og kjevle ut leivene så tynne som du klarer uten at de revner.
- Stek lefsene på takke på nest høyeste temperatur til du ser at leiven bobler seg litt opp og det er kommer små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden.
- Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt plasserer du dem lag på lag med kleder mellom. Legg gjerne noe over lefsene så de blir liggende i press.
- Når du skal smøre på lefsene kan du bruke en dusjflaske med vann til å bløte dem først. Smør så lefsene med et tynt lag smør, og strø med sukker til de blir passe søte. Brett sammen med konvoluttbretting og del i passende biter.
Tips og triks!
Disse lefsene kan fryses både smurte og usmurte.
Får du gjester kan du ta lefsene opp av fryseren og servere dem allerede etter en halvtime.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!