Kreolsk rekegryte

Skriv ut Del på Facebook Legg til i min samling
6 personer

Ingredienser
 

  • 2 ss smør
  • Ca 3 ss mel
  • 1 liten grønn paprika i terninger
  • 1 middels løk hakket
  • 2 fedd hvitløk finhakket
  • 2 stilker selleri i terninger
  • 2 mellomstore friske tomater hakket
  • 2 ss chilisaus
  • teskje malt kajennepepper valgfritt
  • 2 ss fiskekrydder
  • ½ ts malt svart pepper
  • 5 dl fiskekraft
  • 450 g krepsehaler
  • 450 g reker

Fremgangsmåte
 

  • Varm smøret i en stekepanne over middels varme. Rør gradvis inn mel, og rør hele tiden til blandingen blir gyllenbrun. Dette er din basesaus.
  • Når mel og smør er brunet, tilsettes løk, hvitløk, selleri og paprika i pannen og stek i ca 5 minutter for å bli myk. Rør inn hakkede tomater og fiskekraft, og smak til med fiskekrydderet. Reduser varmen til lav og la det småkoke i ca 20 minutter, rør av og til.
  • Smak til sausen med en hot saus som Tabasco eller lign. og kajennepepper (fritt valg hvor sterk du vil ha den.), og tilsett kreps og reker. Hvis rekene er rå kan de varmebehandles i ca 10 min, hvis ikke må de bare bli varme i sausen.
    Opprinnelig ble brukt bare kreps i denne retten, men all slags skalldyr kan brukes. Bruk det du har tilgjengelig.
    Litt hete til skalldyr er veldig godt.
  • Server med ris.
  • Se tips og triks for oppskrift på skalldyrkraft, har du skall blir det kjempegodt fremfor en fiskebuljongterning.

Tips og triks!

Skalldyrkraft
Skallene fra skalldyrene du bruker
1/2 stor løk, hakket
 1 grønn paprika
2 fedd hvitløk, hakket
1 stilk selleri, hakket
2 laurbærblader
Lag rekekraften:
Hell 2 liter vann i en kjele og tilsett alle ingrediensene til rekekraften. Kok opp, senk varmen og la kraften småkoke i max 30 min. Sil gjennom en finmasket sil over i en annen kjele satt over svak varme.
Nå kan du koke den inn for å få en kraftigere smak.
Du trenger bare ca 2 kopper ( ca 1/2l) kraft til denne oppskriften.
Bruk resten til fiskesuppe, risotto osv. Den holder seg i kjøleskapet i en uke eller fryses i opptil tre måneder.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!