Hjemmelaget lammerull m`friske urter og deilig krydder!
Ingredienser
- 1 stk. rulleskinn av lam
- kjøtt fra lammebog jeg brukte 2 små hele boger, som jeg benet ut. (Benene ble brunet og kokt kraft på til senere bruk)
- 0,5 ts pepper
- 0,5 ts malt ingefær
- 1,5 ss salt
- 1 ts sukker
- 2,5 ts gelatinpulver
- friske urter som persille timian, rosmarin. Det du liker.
Fremgangsmåte
- Fjern eventuelt ben fra siden. Skjœr lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt).Jeg hadde 2 små lammesider og kunne derfor ikke ha så mye kjøtt inni. Det må du vurdere, når du ser hvor stor lammesiden er.1 stk. rulleskinn av lam, kjøtt fra lammebog
- Det du skjærer fra kan legges i rullen sammen med oppskåret kjøtt fra bog. Kjøttet skal være i strimler, ca. 1×1 cm tykke. Bland krydder, salt, sukker og gelatin og dryss over kjøttet.Finhakk urter og forvell de kjapt i kokende vann, det for at evt. bakterier skal dø.Jeg anbefaler å bruke mye av blandingen, for med gelentin i blandingen ser det veldig mye ut. Til mine sider brukte jeg dobbel porsjon krydder.0,5 ts pepper, 0,5 ts malt ingefær, 1,5 ss salt, 1 ts sukker, 2,5 ts gelatinpulver, friske urter som persille
- Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.
- Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong.En helt vanlig stor butt synål gjør nytten her.
- Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.
- Pakk rullen i et rulleklede (f. eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Eller vakumer den.
- Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 90° C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter.
- Legg rullen til press i ca. 1 døgn. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).
- Anbefaling er å fryse rullen rå, men jeg trekker den og fryser i biter, det fungerer fint.Lammerull kan du også lage med andre smaker f.eks. purre, løk, lime eller frisk ingefær.Strø over finhakket purre (ca. 100g) sammen med krydderet. Eller kryst over saften av 1 lime.
Tips og triks!
Jeg fikk nesten 2 kg rull av disse 2 ganske små sidene. Siden jeg har vakummaskin ( anbefales på det sterkeste !) så vakumerte jeg de rå rullene og trakk de i vann ved ca 90 c etterpå.
Jeg er så heldig at jeg arvet sylte former så jeg brukte de.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!
Legg igjen en kommentar