Lussekatter

Skriv ut Del på Facebook
Bakst
10 – 12 min.
225 C
Lett
+
+
8

Ingredienser
 

  • 100 g smør
  • 1 liter melk
  • 100 g gjær
  • 2 ts salt
  • 1 ss sukker
  • ca 3½ l hvetemel
  • 2 poser 0,5 g safran
  • 250 g smør
  • 3 dl sukker
  • 2 stk egg
  • 250 gr rosiner valgfritt
  • egg, perlesukker, rosiner til toppen

Fremgangsmåte
 

  • Smelt smøret og hell i melken til det er lunkent, ca. + 37C. Smuldre gjæren i en bolle.
    Hell i litt av blandingen av smør og melk, og rør om til gjæren er oppløst.
    Tilsett resten av blandingen med melk og smør, saltet, sukkeret og ca. 2 ½ liter mel. Hold igjen litt av melet, så ikke bollene blir for kompakte!
    Kna deigen til den slipper kantene på bollen.
    La deigen heve til dobbel størrelse eller ca 1 time.
  • I mellomtiden, knus safranen med en sukkerbit i en mørtel. Rør smøret porøst med sukkeret til det blir hvitt. Tilsett safran og egg.
  • Arbeid safrandeigen inn i den hevede deigen i bollen, tilsett evt. rosinene. Kna inn resten av melet, men spar litt til eltingen. Hell deigen over et melet bord. Form deigen til boller, lussekatter, fletter eller annet. Hev brødene godt. Pensle med pisket egg, dryss evt. med perlesukker.
  • Stek bollene midt i ovnen i 225 graders ovnvarme i 10 – 12 minutter.
  • Stek kaker og fletter på nederste rille i 200-225 graders ovnvarme i 15-20 min.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!