Lutefisk med lettsaltet flesk

Skriv ut Del på Facebook
Hovedrett
Norsk
+ 40 min med salt
+
30 – 40 min
200 C
Middels
Personer 4

Ingredienser
 

Lutefisk

  • ½ kg pr person
  • 1 ss salt pr kg lutefisk
  • pepper

Hvit saus med sennep

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 4 ss grov søt sennep
  • salt
  • pepper sort og nykvernet

Ertepure

  • 250 gr frosne grønne erter pr. 2 personer
  • smør
  • salt og pepper

Lettsaltet flesk evt bacon.

  • ca 50 gr flesk pr person.

Poteter

    Fremgangsmåte
     

    Lutefisk

    • Salt lutefisken og la den ligge med saltet ca 40 min. Skyll av saltet og tørk fisken.
    • Bak/stek i varm stekeovn 200 ºC på nederste rille i 30-40 min.

    Sennepsaus

    • Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min.
      Smak til med sennep, salt og pepper.

    Ertepure

    • Kok opp ertene i lettsaltet vann til de er møre, ca 5 min. ( Jeg bruker frosne selskapserter)
      Ha de over i en foodprosessor og kjør de til pure med smør. Smak til med salt og pepper.

    Lettsaltet flesk

    • Stek flesket sprøtt og ha i godt med smør. Etter tips fra Hellstrøm testet jeg dette og det ble så mye bedre enn med bacon. Baconsmaken kan overdøvedøve den gode smaken fra lutefisken.

    Poteter

    • Bak gjerne små poteter i ovn, men jeg synes de nye Nansen potetene er fabelaktig til dette.

    Tips og triks!

    Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.
    Man kan selvfølgelig lage vanlig ertestuing, men ertepureen blir så irrgrønn og fin med frosne erter. Vanlig ertestuing har Matprat en god oppskrift på: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/ertestuing/
    Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

    Relaterte oppskrifter

    Share on facebook
    Share on pinterest
    Share on twitter
    Share on linkedin

    Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Verket.

    Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

    Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

    Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
    Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

    Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
    De liker jeg å dele med andre!