Hovedrett
Norsk
+ 40 min med salt
30 til 40 min
200 C
Middels
4
Ingredienser
Lutefisk
- ½ kg pr person
- 1 ss salt pr kg lutefisk
- pepper
Hvit saus med sennep
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 4 ss grov søt sennep
- salt
- pepper sort og nykvernet
Ertepure
- 250 gr frosne grønne erter pr. 2 personer
- smør
- salt og pepper
Lettsaltet flesk evt bacon.
- ca 50 gr flesk pr person. eller bacon om du vil ha det.
Poteter
Fremgangsmåte
Lutefisk
- Salt lutefisken og la den ligge med saltet ca 40 min. Skyll av saltet og tørk fisken.
- Bak/stek i varm stekeovn 200 ºC på nederste rille i 30-40 min.
Sennepsaus
- Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Smak til med sennep, salt og pepper.
Ertepure
- Kok opp ertene i lettsaltet vann til de er møre, ca 5 min. ( Jeg bruker frosne selskapserter)Ha de over i en foodprosessor og kjør de til pure med smør. Smak til med salt og pepper.
Lettsaltet flesk
- Stek flesket sprøtt og ha i godt med smør. Etter tips fra Hellstrøm testet jeg dette og det ble så mye bedre enn med bacon. Baconsmaken kan overdøve den gode smaken fra lutefisken.
Poteter
- Bak gjerne små poteter i ovn, men jeg synes de nye Nansen potetene er fabelaktig til dette.
Tips og triks!
Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat.
Man kan selvfølgelig lage vanlig ertestuing, men ertepureen blir så irrgrønn og fin med frosne erter. Vanlig ertestuing har Matprat en god oppskrift på: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/ertestuing/
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!