Marjolaine kake

Foto: Shutterstock

Denne fantastiske kaken kombinerer lag på lag med nøtteaktig marengs, pralinsmørkrem og sjokoladeganache. Den er også naturlig glutenfri.

Skriv ut Del på Facebook
0

Utstyr

  • 2 x 30 cm x 20 cm former

Ingredienser
 

Dacquoise:

  • 125 g blancherte mandler Skålede
  • 125 g blancherte hasselnøtter ristet og fjernet så mye av skallet som mulig
  • 300 g melis
  • 25 g maizena
  • 6 store eggehviter behold plommene

Sjokoladeganachen:

  • 270 ml kremfløte
  • 360 g vanlig sjokolade 46 % kakaotørrstoff

Praline:

  • 100 g blancherte mandler
  • 300 g melis
  • 100 ml vann

Franske smørkremen

  • 225 g melis
  • 75 ml vann
  • klype krem av tartar
  • 8 eggeplommer se ovenfor
  • 350 g usaltet smør myknet

Montering

  • 150 g mandelflak
  • 50 g ristede hakkede hasselnøtter
  • 50 g pistasjnøtter i skiver

Fremgangsmåte
 

  • Forvarm ovnen til 180°C og kle to 30 cm x 20 cm kakeformer med bakepapir.
  • Trinn 2
  • Ha mandler og hasselnøtter i bollen med foodprosessor og kjør til de er finmalt. Fordel nøttene i et lag i en ildfast form og stek i 10–12 minutter, rør hvert 3. minutt til de er gylne. Ta ut av ovnen, overfør til en stor bolle og la avkjøle. Når det er avkjølt, rør inn 100 g av melis og maizena.
  • Trinn 3
  • Reduser ovnstemperaturen til 150°C.
    Hell eggehvitene i bollen til en elektrisk mikser med visptilbehør og visp på middels hastighet i ca. to minutter, til de er hvite og skummende . Øk hastigheten og tilsett de resterende 200 g melis, 1 ss om gangen, for å lage en stiv, blank marengs. Brett den ristede nøtteblandingen forsiktig gjennom marengsen.
  • Trinn 4
  • Fordel marengsen mellom de to formene og fordel utover med en palettkniv.
    Stek i 45 minutter–1 time, til de er lett gylne og faste å ta på. Slå av ovnen og åpne ovnsdøren så den bare står på gløtt, la så marengsen stå inne til den er helt avkjølt.
  • Trinn 5
  • Ta den ut av ovnen og vend den forsiktig på et bakepapir. Fjern forsiktig bakepapiret fra bunnen av marengsene og la det avkjøles helt.
  • Trinn 6
  • Til sjokoladeganachen bryter du sjokoladen i biter og legger i en varmefast bolle. Hell fløten i en panne og varm opp til den koker. Ta av varmen og hell over sjokoladen. Rør til blandingen er jevn. La det avkjøles og avkjøl til det er tykt nok til å spre seg og røre.
  • Trinn 7
  • Til pralinen rister du de blancherte mandlene i en tørr stekepanne til de er gylne. Kok melis og vann sammen i en panne til det blir gyllent eller når 170°C på et sukkertermometer.
    Ta av varmen og tilsett de ristede mandlene, rør godt og legg over på en stekeplate kledd med silikonpapir.
    La det avkjøles, legg de deretter i bollen til en foodprosessor og blend til et fint pulver.
  • Trinn 8
  • For den franske smørkremen, hell vannet i en tykkbunnet panne med sukker og Kremortartari. Kok opp og kok raskt til den når 115°C på sukkertermometeret. Hell eggeplommene i bollen til en elektrisk mikser med visptilbehør. Mens mikseren går, tilsett sukkersirupen gradvis og fortsett å visp i 5–10 minutter til blandingen er tykk og kjølig. Tilsett smøret litt etter litt, mens du rører kontinuerlig.
  • Trinn 9
  • Vend inn pralinepulveret og avkjøl til det skal brukes.
  • Trinn 10
  • For montering, rist de flakede mandlene i en stor, tørr stekepanne til de er gyldenbrune. Kutt forsiktig marengsplatene i to på langs slik at du har 4 marengsplater som hver måler 30 cm x 10 cm. Legg ett ark marengs på et serveringsfat og smør med en fjerdedel av pralinesmørkremen. Topp med et annet ark marengs og fordel med en tredjedel av sjokoladeganachen. Topp med et tredje ark marengs og smør med ytterligere en fjerdedel av pralinesmørkremen. Topp med siste laken marengs.
  • Trinn 11
  • Fordel den resterende pralinesmørkremen over toppen og sidene og press de ristede flakede mandlene på sidene av porten. Hell den gjenværende ganachen i en sprøytepose utstyrt med en liten (nr. 33) stjernedyse. Sprøyt sjokoladeganachen rundt den øverste kanten av kaken og i 7 diagonale linjer over toppen av kaken. Fyll hullene mellom de diagonale rørene med vekslende ristede hakkede hasselnøtter og pistasjnøtter i skiver.

Tips og triks!

Kremortartari fås kjøpt på apoteket
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!