Rett og slett ostefylte vannbakkels!
Disse er kjempefine til en liten forrett eller som snacks til en drink. Server med litt grønn salat og noen hakkede valnøtter
220 C
Litt utfordrende
15 små vannbakkels
Ingredienser
Vannbakkels
- 2½ dl vann
- ½ ts salt
- 125 g usaltet smør kuttet i små biter
- 125 g mel siktet
- 4 stk egg en ekstra eggehvite kan være nødvendig
- 100 g parmesanost strimlet på de små hullene på et rivjern
- 2 ss frisk rosmarin finhakket eller anne urt du liker til osten
Gougères fyll med geitost og mascarpone
- 225 g hvit geitost
- 115 g mascarponeost
- 2 ts sitronskall
- 3 ss persille finhakket
Fyll med røkelaks, bacon eller skinke
- 10 g romtemp. kremost
- ½ -1 kopp ½ -1 kopp finhakket røkelaks (eller bruk smuldret baconeller hakket skinke)
- ¼ kopp finhakket fersk gressløk
- 1 ss chilisaus
- ca 3 ss rømme
- ¼ kopp finhakket paprika
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 220 grader.
- Bland vann, salt og smør i en kjele over høy varme. Du trenger ikke å røre i det mens det varmes opp, bare pass på at smøret smelter raskt og at vannet ditt ikke begynner å fordampe mens du venter på at det skal smelte.
- Skru ned varmen til middels og tilsett alt melet samtidig. Rør med en tresleiv i ca 3 minutter til blandingen blir sammenhengende, trekker seg bort fra sidene av pannen, og etterlater et tynt lag med mel på sidene/bunnen av pannen.
- Ha over i en miksebolle og pisk med en tresleiv i omtrent ett minutt for å avkjøle den.
- Pisk inn eggene, ett om gangen, til du har tilsatt alle fire. Du vet at deigen er klar når du kan skyve en tresleiv ned på midten og den lager en rille som sakte lukker seg om seg selv, eller når den faller forsiktig fra skjeen når den holdes sidelengs. Hvis den fortsatt er for tykk, kan du tilsette én eggehvite om gangen til den får passe konsistens.
- Tilsett ost og rosmarin, rør forsiktig for å blande det.
- Fyll en konditorpose med en rett spiss eller bruk en stor frysepose i plast med hjørnet avskåret. (Se tipset nedenfor.)
- Kle en bakeplate med bakepapir og sprøyt ut boller på størrelse med et egg. La det være god plass mellom fordi de vil utvide seg. Du kan dyppe pekefingeren i en litt vann og jevne ut overflaten om ønskelig, for å få de skikkelig runde.
- Stek i ovnen i 20 minutter, roter én gang under stekingen. Avkjøl på rist.
Ostefyll
- Mens du tilbereder gougèrene, lar du ostene bli myke i romtemperatur. Bland geitost, mascarponeost, sitronskall og persille i en stor bolle. Ha ostefyllet over i en konditorpose med en lang tyll eller frysepose som beskrevet ovenfor.
- Når vannbakkelsene er avkjølt, stikker du tyllen inn under vannbakkelsen eller på siden og fyller med geitostblandingen. Ikke fyll dem fulle, du vil bare ha litt av den skarpe, lyse overraskelsen, omtrent på størrelse med en klinkekule.
Fyll med røkelaks
- Velg vilket fyll du vil ha of bland alt sammen. Fyll i sprøytepose og fyll vannbakkelsene som beskrevet over.
Tips og triks!
For å gjøre det lettere å fylle sprøyteposen, plasser posens åpning ned i en stor mugge, glass eller vase. Draperer toppen av posen over sidene av åpningen på karet ditt, og bruk en slikkepott til å helle deigen inn i posen. (Dette gjør ting så mye enklere enn å prøve å krangle posen med den ene hånden og blandingen med den andre.)
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!