35-40 min.
180 ¤ varmluft
0
Utstyr
- 23cm-25cm riflet terteform
Ingredienser
Tertebunn
- 100 g saltet smør i romtemperatur, i terninger
- 2 ts sukker
- 175 g vanlig mel
- 1 stk eggeplomme
- 2 ss helmelk
Fyll
- 120 g saltet smør i romtemperatur
- 90 g melis
- 2 stk egg
- 120 g malte mandler
- ½ ts vanilje ( skrap ut frø fra en vaniljestang) vaniljepulver eller pasta
- 1 ts vanlig mel
- 4 modne pærer 3 hvis store
- mandelflak
- melis
Fremgangsmåte
Bunn
- Bruk fingrene i en bolle til å gni smør, sukker, mel og en klype salt sammen til det minner om grove brødsmuler. Tilsett eggeplomme og melk og bland raskt sammen. Du kan kjapt ta det i en foodprosessor. Ikke bekymre deg hvis det ikke er helt glatt; du må ikke overarbeide deigen. Dekk til og sett i kjøleskapet i 20 minutter.
- Dryss arbeidsflaten lett med mel, og rull deretter deigen til en 3-4 mm tykk sirkel. Bruk den til å kle terteformen, bruk fingrene til å presse den inn i sidene. Skjær bort overflødig bakverk, og lag en pen kant. Bruk en gaffel til å stikke noen hull i bunnen og sett formen i kjøleskapet i 20 minutter eller fryseren i 5 minutter.
Fyll
- For å lage fyllet, pisk sammen smør og sukker, tilsett eggene og visp godt. Rør inn malte mandler, vanilje og mel, og sett til side.
- Forvarm ovnen til 180°C vifte. Skrell og ta vekk kjernehusene på pærene i mellomtiden, del deretter i to fra topp til bunn. Skjær hver halvdel i tynne skiver, hold skivene festet ved bunnen. Legg pærene i bunnen av formen, spre skivene litt, fyll deretter de tomme plassene med mandelkrem. Dryss over noen flakede mandler og stek i 35-40 minutter til de er gylne på toppen. Serveres varm eller kald, drysset med melis.
- nydelig.
Tips og triks!
Opprinnelig er denne oppskriften med Tonkabønner.
Tonkabønner utstråler en duft av mandler, vanilje, myske og friskt høy. Tonkabønne brukes ofte som vaniljeerstatning. Man får bestillt de fra nettbutikker, men vaniljestang, pulver eller pasta fungerer fint.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!