Vaniljeterter med butterdeig
12 stykker
Utstyr
- 12 hull muffinsbrett
- sukkertermometer
Ingredienser
Butterdeig
- 150 g vanlig mel
- klype salt
- 25 g usaltet smør avkjølt og i terninger
- 50 –75 ml avkjølt vann
- 60 g usaltet smør frossen
Vaniljekrem
- 375 ml helmelk
- 45 g vanlig mel
- 2 strimler finskåret uvokset sitronskall
- 1 kanelstang
- 375 g melis
- 7 store eggeplommer
Fremgangsmåte
Butterdeig
- Til deigen blander du mel og salt sammen i en bolle. Gni inn det avkjølte smøret til blandingen minner om brødsmuler. Tilsett gradvis nok avkjølt vann (ca. 4–6 ss) til å danne en deig.
- Kjevle ut deigen til et rektangel på en lett melet arbeidsflate. Riv halvparten av det frosne smøret over de nederste to tredjedelene av deigen. Brett ned den øverste tredjedelen og brett opp den nederste tredjedelen som om du bretter en bokstav.
- Snu den brettede deigen gjennom 90 grader og kjevle den ut til et rektangel igjen. Gjenta prosessen, riv inn det resterende frosne smøret og brett som før. Pakk deigen inn i matfilm og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter.
- Rull og brett deigen to ganger til, hver gang pakk deigen inn i matfilm og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter.
- Kjevle ut deigen på en lett melet arbeidsflate til et rektangel som måler 20 x 30 cm. Rull sammen deigen stramt, fra kortsiden, til en stokk og skjær stokken i 12 like store skiver.
- Plasser 1 skive i koppen på muffinsformen, med virvlingssiden opp. Bruk våte fingre og press deigen forsiktig opp på sidene, arbeid fra midten og utover, til deigen akkurat stikker over toppen. Gjenta med de resterende konditorskivene. Avkjøl i 20 minutter.
- Trinn 7
Vaniljekrem
- Til vaniljesausen, hell melken i en panne og visp inn melet. Tilsett strimlene av sitronskall og kanelstangen. La det småkoke på lav varme, mens du visper kontinuerlig. Kok i 2–3 minutter til den er tykk. Fjern fra varmen.
- Løs opp sukkeret i 185 ml vann i en liten panne på lav varme. Øk deretter varmen og kok til en dråpe sirup plassert i et glass vann danner en tråd (eller når den når 106–112 °C på sukkertermometeret). Pisk den kokende sirupen gradvis inn i melkeblandingen.
- Ha eggeplommene i en stor bolle og sil melkeblandingen over toppen, visp for å blande det godt. Dekk overflaten med plastfilm og la den avkjøles. Når den er avkjølt fjerner du sitronskall og kanelstang.
- Forvarm ovnen til 240°C (ikke bruk varmluftsovn). Hell vaniljekremen i formene med butterdeigen, la det være 1 cm mellomrom til toppen, og stek deretter i 15–18 minutter til deigen er gyllen og sprø og vaniljekremen bobler med små brune flekker.
- Avkjøl tertene i formen i 5 minutter, og flytt deretter forsiktig over på en rist for å avkjøles helt.
Tips og triks!
Du kan fint bruke frossen butterdeig, men det er noe eget med å lage den selv da!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!