Dette er mammas gamle oppskrift.
Ca. 35 min.
200 C
0
Ingredienser
- 250 g mel
- 25 g sukker
- 50 g gjær
- 1½ dl melk ca 37 °
- 100 g smør
- 2 stk egg
- en klype salt
Fremgangsmåte
- Ha hvetemel, sukker, salt, egg, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 10 minutter.250 g mel, 25 g sukker, 50 g gjær, 1½ dl melk, 2 stk egg, en klype salt
- Kutt smør i terninger og tilsett i deigen. Elt videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk.100 g smør
- Ta gjerne «glutentesten» mot slutten av eltingen. Strekk i deigen – føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.
- Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter, eller til dobbel størrelse.
- Ta litt av deigen og kjevle ut til en rund leiv som du legger i bunnen av formen.
- Kjevle resten av leiven til en avlang leiv.Smør enten mandelmasse ( det foretrekker jeg) på eller vaniljekrem eller smør med sukker og kanel. Eller en blanding av de to siste.
- Jeg foretrekker mandelmasse, du kan bruke den ferdige mandelmassen på pose.Eller denne https://www.matgleden.no/margposteier/
- Rull leiven stramt sammen og del i 8 biter som det setter tett i tett i formen.
- Stek som angitt. Sjekk kaken og se at den ikke blir for brun på toppen. Jeg pleier å sette den på nest nederste rille.
- La kaken bli kald og ha på melisglasur ved servering.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!