Deilig til viltkjøtt, litt surt, litt bittert, litt søtt !!
Sensommeren er den beste tiden å plukke rognebær. Nå bugner trærne av flotte bær. Rognebærgele passer utmerket til endel oster, alt viltkjøtt pluss andre kjøttretter. Kort arbeidstid, holder seg i flere måneder i tette glass…. plukk gjerne å ha i fryseren, ta opp etter behov.. Husk rognebær inneholder mye C vitamin.
0
Ingredienser
- 2 kg rognebær
- 1 liter vann beregn 0,5 liter vann pr kg bær
- 10 dl sukker pr liter saft.
- 2 stk epler, grønne syrlige
- Jeg smakte til med noen dråper sitron. smaksak
Fremgangsmåte
- Rens rognebærene for blader og stilker ute, det er MYE bærfis og småkryp på bladene som ikke er gøy å få inn på kjøkkenet!Skyll rognebærene godt i kaldt vann, putt i en plastpose, frys i minimum 1 døgn før koking.
- Ta bærene rett fra fryseren, fyll på riktig mengde vann, og kok opp.
- Ha de frosne bærene i en kjele, hell på vann og kok opp, rør minst mulig i kjelen. La dette koke i 30 minutt… Etter 30 minutter, legg et kjøkken håndkle i et dørslag, sil godt, klem saften ut av bærene. Jeg har en silepose til saft som er veldig praktisk. Sil saften fra bærene, la dette stå i ca 20 minutt…klem ut resten.
- Mål opp saften, og tilsett sukker etter antall liter, jeg fikk 1 liter av 2 kg bær.. Kok opp saften i 3 minutt, tilsett sukker, og la dette småkoke i ca 15 minutt… er du usikker på om geleen blir stiv, kan du tilsette 1 ss fruktpektin el. lign.
- Sjekk om den stivner ved å ta litt gele på en tallerken og sett den i kjøleskap til den er kald. Stivner den er det greit å ha den på glass.
- Hell geleen over på rene, varme kokte glass, og sett dem til avkjøling med lokket ned.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!