Oppskriften til denne røkelaksmoussen fant jeg i et ukeblad for mange år siden og fulgt med meg siden. Jeg har brukt den som forrett og som rett på koldtbord. Den smaker friskt og godt med et lite sting av kajenne.
Denne kan lages i en rund springform 22 cm eller lages som "porsjonskake" til forrett. Den kan lages med eller uten knekkebrødbunnen.
10 porsjoner
Ingredienser
Bunn
- 6-8 stk knekkebrød
- 50 gr smør
- litt kajennepepper
Fyll
- 5 plater gelantin Bløtlegges i kaldt ca 10 min.
- 1 beger lettrømme
- 1 beger kremost med urter
- 3 ss majones
- saft fra en 1/2 sitron
- 1 dl tørr hvitvin
- 200 gr røkelaks i biter
- 2 stk eggehviter
- litt kajennpepper
- 2 ss finhakket dill
Fremgangsmåte
- Kjør knekkebrød i foodprosessor til det helt knust. Bland med smeltet smør og krydder. Trykk blandingen ut i springformen.
- Bland sammen rømme, ost og majones. Kjør laks, hvitvin og sitronsaft i foodprocessor til en jevn masse. Tilsett rømmesausen og kjør et par sekunder til.
- Vri vannet ut av gelantin platene og smelt dem i 2 ss vann i mikroovn og bland dem med laksemassen.
- Pisk eggehvitene til stivt skum, bland det forsiktig inn i laksemassen. Bland inn dill og smak til med salt, pepper og kajenne. Hell blandingen over knekkebrødbunnen og sett i kjøleskap til den er stivnet.
- Til servering, skjær kaken opp i serveringstykker, pynt med eks dill, sitron etc. og legg en røkelaks skive pent på toppen. Server gjerne med ristet loff.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!