Matgleden - Anne Bullen Eek

Røkt svineknoke i ny drakt!

Matgleden

25. oktober 2025

,

Foto: Anne

Røkt svineknoke er rimelig, veldig godt og kan varieres i det uendelige, nesten..

Skriv ut Del på Facebook
Matgleden
Knoken kan kokes dagen før
6 personer

Ingredienser
 

Svineknoken

  • 1 – 2 stk knoker

Kålrotstappe

  • 1 stk kålrot

Saus

  • 2 ss smør smeltes
  • 2 ss hvetemel glutenfritt går helt fint
  • 7,5 dl kraft fra knoken
  • en fløteskvett, rømme, eller creme fraiche det du har i skapet.
  • salt og pepper nb forsiktig med saltet!!

Fremgangsmåte
 

Knoken

  • Skyll knokene i kaldt vann og legg dem i en stor nok kjele. Ha i vann til det såvidt dekker. Kok opp og skum av skummet.
    La det trekke på svak varme i 2½ til 3 t. ta dem og avkjøl.
  • Sil kraften og kok den inn på høy varme til den smaker godt av kjøttkraft.
    Sett kjelen til side. Dette kan du gjøre dagen før du skal bruke det, men det må avkjøles skikkelig og stå kaldt.
  • Når det skal brukes, renses knoken og kjøttet skjæres opp. Stek det lett i litt smør for å få en skorpe på det.

Kålrabistappe

  • Skrell og skjær kålrabien i biter, kok den helt mør.
    Hell av vannet og damp den tørr. Mos den, gjerne i en foodprosessor og ha i litt smør, litt kraft, alt og pepper.
    Nå moste jeg min med en gaffel og rørte inn det andre, da blir den rustikk og grov.

Saus

  • Smelt smør og ha i melet. Rør veldig godt og spe med kraft til sausen er tykk nok. Husk at den skal koke opp mellom hver speeing. Smak til med salt og pepper.
    Hver forsiktig med saltet for kraften er salt. Ha i en skvett eller to med rømme, fløte eller creme fraiche. Jeg hadde denne gang en gammelt åpnet beger creme fraiche og brukte det. Du kan også ha i friske urter om du har det, timian eller bare kruspersille er godt.
Matgleden
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Helstekt kylling