Sjokolade og karamel kake

Foto: Anne

«Chokolate caramel slice» som er populær i Australia.

Skriv ut Del på Facebook

Ingredienser
 

Bunn

  • 150 g mel
  • 80 g brunt sukker løst pakket
  • 45 g kokos
  • 125 g usaltet smør smeltet

Karamellfyll

  • 125 g usaltet smør, i biter
  • 80 g brunt sukker løst pakket
  • 1 ts vaniljeekstrakt eller essens
  • 395 g søt kondensert melk 1 boks, 300 ml

Sjokoladetrekk

  • 200 g sjokolade, gjerne for overtrekk finnes spesiell sjokolade beregnet til overtrekk av kaker
  • 1 ss vegetabilsk olje

Fremgangsmåte
 

  • Forvarm ovnen til 180°C

Bunn

  • Smør og kle en 28 x 18 cm rektangelform med bake-/bakepapir. Ha overheng slik at det blir enkelt å ta kaken ut av formen uten å snu den.
  • Bland sammen bunnunningrediensene og trykk ut i formen (jeg bruker en stekespade)
  • Stek i 15 minutter til overflaten er gyllen. Avkjøl i kjøleskap hvis du har tid.

Karamellfyll

  • Senk ovnen til ovnen til 160°C
  • Ha smør, sukker og vanilje i en kjele på middels lav varme. Når smøret er smeltet, visp sammen med sukker, og la det bare stå til det koker.
  • Når det kommer bobler, tilsett kondensert melk. Visp konstant i 5 minutter, til du begynner å få noen store bobler på bunnen.
  • Når det begynner å komme bobler, visp i 1 minutt og hell deretter karamellen på bunnen. Vipp pannen slik at den spres jevnt.
  • Stek i 12 minutter. Ikke bekymre deg hvis du får flekkete brune biter (dette skjer med ovner som ikke fordeler varmen jevnt).
  • Avkjøl på benken i 20 minutter og avkjøl deretter i 30 minutter – bunnen av pannen skal være varm, men overflaten kjølig (ikke kald) å ta på.

Topping

  • Ha sjokolade og olje i en mikrobølgeovnsikker bolle. Mikrobølgeovn i 30 sekunders utbrudd, rør i mellom, til sjokoladen er helt smeltet (tar meg 4 x 30 sek).
    Eller smelt over et vannbad.
  • Hell sjokoladen over karamelllaget, fordel med slikkepott.
    Rist deretter pannen forsiktig for å gjøre overflaten helt flat.
  • Avkjøl i 1 time eller til den er stivnet. Ta ut av kjøleskapet og la stå i 5 minutter for å ta litt avkjøling av sjokoladen. Kutt deretter i barer eller firkanter for å servere!

Tips og triks!

For å skjære pent, ta ut av kjøleskapet 5 minutter før skjæring. Kjør kniven under varmt (ikke varmt) vann, tørk av og kutt raskt. For veldig pene skiver, ren kniv mellom hvert kutt – jeg gjorde dette for bildene. Ikke gjør kniven for varm ellers smelter sjokoladen når du skjærer den og smører seg inn i karamellen.
7. OPPBEVARING: Lufttett beholder i opptil 5 dager, men er den så varm at sjokoladen smelter, oppbevar den i kjøleskapet og sett den i romtemperatur før servering.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!