ca 25 min.
180 C
0
Ingredienser
- 1¾ kopp hvetemel 220 g
- ¾ kopp usøtet naturlig kakaopulver
- 1¾ kopp fint sukker 350 g
- 2 ts natron
- 1 ts bakepulver
- 1 ts salt
- 2 ts espressopulver valgfritt*
- ½ kopp 120 ml vegetabilsk olje (eller rapsolje eller smeltet kokosolje)
- 2 stk store egg ved romtemperatur*
- 2 ts ren vaniljeekstrakt
- 1 kopp 240 ml kulturmelk
- 1 kopp 240 ml nybrygget sterk varm kaffe (vanlig eller koffeinfri)*
Krem
- 290 g smør mykt
- 3½ kopp 420 g melis
- ¾ kopp 65 g usøtet kakaopulver
- 3-5 ss 45–75 ml fløte
- ¼ ts salt
- 1 ts ren vaniljeekstrakt
- valgfritt til dekorasjon: halvsøte sjokoladebiter
Fremgangsmåte
- Bruksanvisning
- Forvarm ovnen til 180°C Smør to 23 cm kakeformer, kle med bakepapir, og smør deretter bakepapiret.
- Visp mel, kakaopulver, sukker, natron, bakepulver, salt og espressopulver (hvis du bruker) sammen i en stor bolle. Sett til side. Bruk en håndholdt mikser utstyrt med et visp tilbehør (eller du kan bruke en visp) og bland oljen, eggene og vaniljen sammen på middels høy hastighet til det er kombinert. Tilsett kjernemelken og bland til det er blandet. Hell de våte ingrediensene i de tørre ingrediensene, tilsett varmt vann/kaffe, og visp eller pisk på lav hastighet til røren er helt blandet. Røren er tynn.
- Fordel røren jevnt mellom pannene. Stek i 23-26 minutter eller til en kakestikke kommer ren ut. Steketidene varierer, så hold øye med din. (Merk: Selv om de er helt ferdige, kan de avkjølte kakene *litt* synke i midten. Kakaopulver er rett og slett ikke like strukturelt sterkt som universalmel og tåler ikke all fuktigheten som er nødvendig for å lage en fuktig sjokoladekake. Det er normalt!)
- Ta kakene ut av ovnen og sett på rist. La avkjøle helt i pannen.
Krem
- Pisk smøret på middels hastighet til det er kremaktig – ca. 2 minutter. Tilsett melis, kakaopulver, 3 ss fløte, salt og vaniljeekstrakt. Pisk på lav hastighet i 30 sekunder, øk deretter til høy hastighet og pisk i 1 minutt. Tilsett 1/4 kopp mer melis eller kakaopulver hvis kremen er for tynn eller fløte hvis kremen er for tykk. Smak til. Tilsett en ny klype salt om ønskelig.
Monter
- Hvis avkjølte kakene er har fått en dump på toppen, bruk en stor tagget kniv til å skjære et tynt lag av toppene for å lage en flat overflate. Dette kalles "jevne" av kakene. Legg 1. bunn på et kakefat. Dekk toppen jevnt med frosting. Topp med 2. lag og fordel den resterende frostingen over toppen og sidene. Jeg bruker alltid en glasurspatel.Pynt med sjokoladebiter, om ønskelig.
- Avkjøl kaken i minst 30-60 minutter før du skjærer den i skiver. Dette hjelper kaken med å holde formen når den skjæres.
- Dekk resten av kaken godt og oppbevar i kjøleskapet i opptil 5 dager.
Tips og triks!
Det går fint å steke kaken i en form. Stek i nederste del av ovnen og beregn lenger tid. Ca 40 min.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!