Skappel brød

Foto: Anne

Det superenkle populære Skappelbrødet som har vært en hit fra 2002

Skriv ut Del på Facebook
Dette blir 2 brød.
40 – 45 min
225 C
Lett
+
2 brød i 2l. former

Ingredienser
 

  • 650 g speltmel siktet
  • 250 g fin sammalt speltmel
  • 60 g solsikkekjerner
  • 60 g gresskarkjerner
  • 50 g havregryn
  • 100 g linfrø
  • 1 ss salt strøkne
  • 1 pakke gjær ofte holder det med en pakke selv om deigen blir litt større
  • 1 l vann lunkent
  • 50 g chiafrø om ønskelig

Fremgangsmåte
 

  • Ha1 l. lunkent vann i bakebollen, løs opp 1 pakke gjær i vannet. Dvs. rør til det er oppløst.
    Ha i alt melet, kjernene og saltet.
    Rør sammen til en løs deig. La deigen heve i cirka 30 minutter under et klede. Nå brukte jeg kjøkkenmaskin på lav styrke for å røre sammen. Ikke kjør speltmel like hardt og lenge som vanlig mel, det tåler ikke det. Bare rør til deigen henger sammen.
    650 g speltmel siktet, 250 g fin sammalt speltmel, 60 g solsikkekjerner, 60 g gresskarkjerner, 50 g havregryn, 100 g linfrø, 1 ss salt, 1 pakke gjær, 1 l vann, 50 g chiafrø
  • Hell deigen over i to godt smurte former (ca. 2 l) og strø over gresskarkjerner (ikke nødvendig) . Glatt til deigen på toppen med en fuktet skje.
    La formene stå til heving i cirka 45 minutter.
  • Sett formene i ovnen på midtre rille ( den 3. fra toppen)og stek brødene på 225 grader i ca. 40 minutter.
  • Ta dem så ut av formene og stek opp ned på rist i 5 – 10 minutter til. Dette gjør at skorpene blir sprø og deilige.
    La brødene avkjøles helt før de skjæres i.

Tips og triks!

Jeg pleier å bake 4 av gangen med varmluft i 2 etasjer.
Chiafrø har lett for å henge sammen og klumpe seg litt, tror jeg skal droppe de neste gang.
Jeg har regnet hva 100 g av ferdig brød gir av karbohydrater. Jeg må passe på karbohydratene slik ikke blodsukkeret stiger for mye og for fort.  
«Bremsere»  i brødet er alt kornet. Bremsere gjør at ikke bl.s stiger for fort. 
I dette brødet er det melet og havregryn som står for det aller meste av karbohydrater.
Det er ca 10 til 12 g i en skive.
 

Ernæring

Serving: 100gCarbohydrates: 12.2g
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Vi flyttet tilbake dit i 2022 og har bygget hus.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!