Hva i all verden er det for noe rart? Jo rett og slett innpakket egg i kjøtt, snadder!
Historien om skotske eggMange mathistorikere mener at skotske egg først ble laget på 1700-tallet av London-varehuset Fortnum & Mason.Legenden sier at butikkens velstående kunder ønsket seg en bærbar snacks de kunne spise på farten, og det skotske egget ble født.Til tross for navnet har de ingenting med Skottland å gjøre.I stedet antas det at retten er oppkalt etter prosessen med å «scotch» – eller hakke – kjøttet som brukes til å omslutte egget.
4 porsj.
Ingredienser
- 4 stk. små egg
- 500 g kjøttdeig av svin storfe- eller kyllingkjøttdeig kan også brukes
- 1 ss soyasaus
- 0,5 ss sukker
- 1 ts revet muskatnøtt
- 1 ts salt
- 0,5 ts kvernet pepper
- 0,5 ss finrevet frisk ingefær
- 1 stk. finhakket rød chili
- 1 stk. finhakket vårløk
- Panering:
- 2 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 0,25 ts pepper
- 2 stk. egg
- 2 dl panko brødkrum eventuelt griljermel
Fremgangsmåte
- Kok opp vann i en kjele og legg i egg. Kok eggene i 7-9 minutter, avhengig av hvor hard du vil ha plommen. Legg eggene over i iskaldt vann og la dem bli helt kalde. Skrell eggene og legg dem i en bolle.
- Legg kjøttdeig i en bolle og tilsett soyasaus, sukker, muskat, salt, pepper, ingefær, chili og vårløk. Bland alt godt sammen.
- Finn fram tre dype tallerkener. Bland hvetemel og salt og pepper i en tallerken. Visp sammen egg i den neste, og ha panko/griljermel i den siste.
- Panko er japansk griljerrasp som gir ekstra sprø skorpe på paneringen. Finnes i asiatiske eller velassorterte dagligvarebutikker. Vanlig griljermel er en god erstatter om du ikke får tak i panko.
- Ha litt olje på hendene og del kjøttdeig i like mange deler som porsjoner du skal lage (om du skal lage 4 porsjoner trenger du for eksempel 4 like store dele)r. Ta én og én del i hånden og klem ut til en stor oval på størrelse med hånden din. Legg et egg på kjøttdeigen og brett deigen rundt. Glatt overflaten med hendene. Legg dem på bakepapir.

- Rull de innpakkede eggene forsiktig, først i mel, deretter i egg og til slutt i panko eller griljermel.
- Hell olje i en kjele (oljen bør være 5-6 cm opp fra bunnen av kjelen) og varm opp til 160°C . Stikk skaftet på en tresleiv ned i oljen. Hvis det bobler kraftig rundt skaftet er oljen varm nok til å legge i eggene. Jeg brukte en sautepanne. Det gikk fint

- Frityrstek eggene i 5-6 minutter, eller til de er gyllenbrune. La dem renne av seg på litt kjøkkenpapir og server.
- Scotch eggs er en super smårett, men egner seg også godt som forrett, gjerne på et rede av salat eller spirer.

Tips og triks!
Mine egg var store og jeg tror at det er lurt å bruke små egg. Da blir ikke de innpakkende så store. Mine ble også litt for bløte i midten, så det er lurt å koke de litt mer.
Ellers smakte det veldig godt!
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!





