En rullekake dekorert som en larve.
200 varmluft
220 vanlig ovn
10 porsjoner
Utstyr
- 1 langpanne ca 35 x 25 ha bakepapir i bunnen
- 1 metallring på ca 7 cm i dia
- poser med liten stjernetyll
Ingredienser
Bunnen
- 5 stk store egg
- 125 g melis
- 80 g mel
- 50 g kakaopulver
Margengs dekor
- 4 store eggehviter
- 200 g melis
- rød konditorfargepasta
- grønn konditorfargepasta
- gul konditorfargepasta
Sjokoladeganasj
- 300 ml kremfløte
- 200 g 54% mørk sjokolade hakket
- 15 g usaltet smør
Sjokoladesmørkrem
- 110 g mørk 54% sjokolade
- 110 g smør i terninger og myknet
Larveansiktet
- 75 g hvit sjokolade
- 50 g melis siktet
- svart matfargepasta
- melis til støv
- 10 g rød fondant
- 10 g hvit fondant
Fremgangsmåte
Bunn
- Varm ovnen til 220°C/200°C vifte.
- Pisk egg og sukker til det er blekt, tykt og etterlater seg et spor.
- Sikt mel og kakaopulver i bollen og vend det forsiktig inn med en stor slikkepott, pass på at du ikke slår noe av luften ut av blandingen.
- Hell blandingen i formen og fordel den jevnt helt ut i hjørnene. Stek bunnen på midterste rille i 10-12 minutter, til den er godt hevet, fast å ta på og begynner å krympe bort fra sidene av formen.
- Ta ut av ovnen og vend kaken ut på et melis/sukkerstrødd bakepapir, ta av stekepapiret.
- Skjær en strek 2 cm inn fra kanten av en av kortsidene, pass på at du ikke skjærer hele veien gjennom kaken. Start fra den skårede kortsiden, rull kaken tett sammen med papiret for å hjelpe, og overfør den til en rist for å avkjøles helt.
Marengs til pynt og fyll
- Sveitsiske marengs.Ha sukkeret i en ren, varmefast bolle med eggehvitene. Sett bollen over en kjele med lett kokende vann og bruk en elektrisk håndvisp til sukkeret er oppløst. Fortsett å vispe i 3-5 minutter til blandingen tykner nok til å lage topper og temperaturen på et sukkertermometer når 71°C.
- Hell blandingen over i bollen til en mikser utstyrt med visptilbehør, og visp i 3 minutter til blandingen har doblet seg i volum og er tykk og blank.
Pynten lages slik med ½ parten av marengsen
- Fordel halvparten av marengsen mellom 3 små boller.
- Farg en bolle grønn, en bolle rød og en bolle gul. Hell hver farget marengs i en liten sprøytepose utstyrt med en liten stjernedyse. (Hvis du bare har én dyse, arbeid med én farge om gangen, vask munnstykket i mellom.)
- Bruk den røde, gule og grønne marengsen og lag 7 små marengskyss av hver farge, omtrent på størrelse med en hasselnøtt, ut på den kledde bakeplaten. Bruk den grønne marengsen, rør seks ben i en «L»-form, som måler ca. 2 x 4 cm, og seks ben i en omvendt «L»-form. Rør to grønne buede antenner, hver ca. 4 cm lang. Du kan bruke eventuell gjenværende marengs til å lage blomster for å dekorere serveringsfatet eller brettet.
- Stek dekorasjonene i ovnen i 45 minutter, til de er tørre. Ta ut av ovnen og la avkjøle på bakepapir.
Ganasj
- Ha sjokoladen og smøret i en varmefast bolle og sett til side. Hell fløten i en panne og kok sakte opp. Hell den i bollen med sjokolade og smør og la den varme fløten smelte litt i 1 minutt, og rør deretter til den er jevn og blank. La ganachen avkjøles og tykne før du bruker den.
Ansikt
- Forbered larveansiktet. Smelt den hvite sjokoladen i en varmefast bolle over en panne med lett kokende vann, rør til den er jevn. Plasser skjæreren på 7 cm i midten av den kledde platen og hell i den smeltede sjokoladen, la den avkjøles og stivne.
Sjokoladesmørkrem
- Lag sjokolade- marengs-smørkremfyllet. Smelt sjokoladen i en varmefast bolle, sett over en panne med lett kokende vann. Rør til det smelter, fjern deretter fra varmen og la det avkjøles.
- Tilsett smøret gradvis i marengsen i bollen til mikseren, og visp kontinuerlig til den er jevn. Vend inn den avkjølte, smeltede sjokoladen. Avkjøl til klar til bruk.
Monter kaken
- Rull ut den avkjølte kaken og fjern bakepapiret. Med en av kortsidene mot deg, lag tretten vertikale kutt, 1,5 cm fra hverandre og 15 cm lange inn i kaken, slik at du nå har fjorten strimler med kake som ser ut som tangentene på et piano. Klipp toppen av annenhver stripe for å fjerne syv "fingre" smuldre disse for å lage "jord").
- Fordel fyllet over bunnen og rull stramt igjen fra den andre (ikke-kuttet) korte enden (remsene vil lage rillene på larvekroppen). Overfør kaken til en rist satt over et ark med bakepapir. Hell forsiktig den fortykkede ganachen over rullen for å belegge den jevnt, og overfør den deretter forsiktig til en serveringsfat eller -brett. Ordne de fargede marengskyssene på kantene av larvens kropp, og sett deretter bena og antennene på plass.
- Dekorer ansiktet. Bland melis med noen dråper vann og den svarte konditorfargemassen for å lage en tykk glasur, og hell den deretter inn i den lille sprøyteposen som er utstyrt med skrivedysen. Ta den sette hvite sjokoladeskiven ut av formen.
- Dryss arbeidsflaten med maismel og kjevle ut de røde og hvite fondantene til de er 3 mm tykke. Klipp ut to hvite ovaler for øynene og rull to bittesmå hvite kuler for å legge til pupillene. Bruk den røde fondanten og skjær ut to sirkler til kinnene og en liten tungeform. Fukt baksiden av fondant-øynene med litt vann og trykk dem på plass på ansiktet med hvit sjokolade. Bruk den svarte glasuren, rør en pupill på hvert øye, og rør deretter en munn. Fukt fondant-kinnene og tungen og fest dem på plass i ansiktet. Trykk en hvit fondantkule på hver pupill.
- Press larveflaten på den tykke enden av rullen – ganachen vil hjelpe den med å holde seg på plass. Anrett marengsblomstene og sjokoladejorden på serveringsfatet eller brettet, til slutt.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!