Stekt lammelår

Skriv ut Del på Facebook
Kilde: matprat.no Foto: Sara Johannessen
2 – 2,5 t
+
ca. 8 min. under grillen
125 C i ovn
+
250 C grill

Ingredienser
 

 • 1 stk lammelår, ca 3 kg
 • salt og pepper
 • rosmarin, oregano, provance eller annet krydder du liker

Fremgangsmåte
 

 • Du får et bra resultat ved å steke lammesteken på tradisjonell måte også, som er 125 °C i 2 – 2 ½ timer. Men om ønsker du en ekstra mør og saftig lammestek, så kan du senke temperaturen i ovnen og steke den på 90 °C i ca. 6 timer. Ved å tilberede lammesteken på så lav temperatur blir steka jevnt rosa tvers igjennom. Den lave temperaturen gjør at du ikke får du noe bruning på kjøttet, derfor anbefaler vi å brune lammelåret under grillen i ovnen noen minutter først.
 • Sett grillfunksjonen i ovnen på 250 °C. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Sett lammelåret litt høyt i ovnen, og grill det i ca. 8 minutter, til det har fått en lys gyllen farge. Ta ut steken og still ovnen på 90 °C med over- og undervarme. La døra stå litt åpen, så ovnen får kjølt seg ned etter grillingen. Imens ovnen kjøler seg ned preparerer du steken ferdig.
 • Del hvitløk i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene. Gni steken til slutt inn med tørket eller hakket frisk rosmarin.
 • Skrell løk og gulrøtter og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en langpanne eller en stor ildfast form, og legg lammelåret over. Stikk inn steketermometer i steken, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca. 5 dl vann i langpannen, så du får en sjy å lage saus av.
 • Når steketermometeret viser 65 °C etter 5-6 timer er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C.

Tips og triks!

KJERNETEMPERATUR
Enten du foretrekker lett rosa eller helt gjennomstekt lammestek kan det være vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Med et steketermometer, så har du full kontroll på kjernetemperaturen i kjøttet, og ser på termometeret når det er på tide å ta steken ut av ovnen.
 • Ved 65 °C er steken medium stekt
 • Ved 70 °C er steken medium pluss
 • Ved 75 °C er steken gjennomstekt
Ta ut steken ved ønsket kjernetemperatur og la den hvile i ca. 15 minutter.
Her får du flere tips om tilberedning av lammelår.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!