Oppskriften er fra Marit Hegle
Til orginaloppskrift her: Suksessterte
20 – 25 min
180 C
Ingredienser
Mandelbunn
- 225 g mandler
- 150 g melis
- 6 eggehviter
- 75 g sukker
Krem
- 1,5 dl kremfløte
- 1 vaniljestang
- 180 g sukker
- 6 eggeplommer
- 200 g smør romtemperert
Glasur
- 150 g mørk sjokolade
- 3 dl kremfløte
- 50 g sukker
- 25 g glukose kan sløyfes
- 50 g smør
Fremgangsmåte
Mandelbunn
- Start med å male mandlene. Bland de kvernede mandlene med melisen.
- Pisk 6 eggehviter til bløtt skum, tilsett så gradvis 75 g sukker mens du pisker på medium hastighet til du har en fin og stiv marengs.
- Tilsett mandlene inn i marengsen og bland det forsiktig sammen med en slikkepott. Bre massen utover et bakepapirkledd stekebrett.
- Stekes midt i ovnen i cirka 18 minutter på 180 grader. Min stekte i 25 min. Pass på tiden.
Krem
- Splitt vaniljestangen på langs. Skrap ut alle frøene og legg frø og stangen i en kjele sammen med 1,5 dl kremfløte, 180 g sukker og 6 eggeplommer. Kok opp på medium varme mens du rører hele tiden. Det skal så vidt koke opp, men ikke la det koke i mer enn et lite minutt. Hvis blandingen koker for lenge, eller på høy varme, så kan blandingen skille seg. Når blandingen begynner å tykne er konsistensen perfekt. Avkjøl i romtemperatur.
- Når kremen er romtemperert tilsetter du 200 g romtemperert meierismør i terninger. Visp godt med en håndmikser til alt smøret er godt blandet inn. Rør på lav hastighet! Røres det for lite blir det en veldig tydelig smak og konsistens av smør, men vi vil heller ikke røre for mye for da blir kremen veldig lys og luftig. Så rør på lav hastighet og følg med når kremen begynner å lysne litt, da er den perfekt.
Montering
- Slik monterte Marit Hegle sin kake:Når mandelbunnen er avkjølt så stikker du ut 3 sirkler med en diameter på 16 cm. Jeg har en kakering som er 16 cm, hvis du ikke har det kan du bruke en vanlig rund kakeform som utstikker, eller en tallerken som du bruker som mal før du skjærer ut sirklene med kniv.
- Plasser en kakering på 16 cm på et bakepapir på et brett/fat/fjøl. Legg i en av bunnene. Hvis du ikke har en ring kan du bruke en kakeform på 16 cm uten bunn, ev. kan du også plassere bunnene oppå hverandre uten ring rundt.
- Smør over 1/3 av den gule kremen. Legg på enda en bunn og 1/3 av den gule kremen. Legg på den siste bunnen. Stryk over gul krem slik at det blir et jevnt og fint lag. Plasser kaken i fryseren i et par timer, eller natten over, til den er helt gjennomfrossen.
Montering nr 2
- Jeg lagde denne kaken til en konfirmasjon og gjorde det slik:Jeg lagde 2 bunner så det ble 4 lag.Jeg delte bunnene i 2 ( som til en Verdens beste) la den første på et avlangt fat, smurte på krem og la den andre oppå og smurte på krem. Fortsatte slik.
Glasur
- Finhakk sjokoladen og smelt denne i et vannbad. Kok opp 2,5 dl kremfløte, 50 g sukker og 25 g glukose på svak varme. Når det koker heller du den sakte over sjokoladen mens du rører med en slikkepott til alt er jevnt blandet. Rør så inn 0,5 dl kald kremfløte. Når kremen har blitt litt avkjølt rører du inn 50 g meierismør.
- Når sjokoladen er omtrent fingervarm henter du frem den dypfryste kaken. Fjern kakeringen. Plasser kaken på en liten skål/et glass oppi en stor form. Hell sjokoladen over kaken. Start med å helle rundt kantene før du heller resten av glasuren midt på kaken. Stryk forsiktig over med en palett for å fjerne overflødig sjokolade.
- Pynt etter eget ønske, gjerne med noen mandler. Kaken er aller best når den serveres romtemperert.
Tips og triks!
Jeg lagde ikke sjokoladeglasur, men raspet litt sjokolade og pyntet med kremen.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!