Nesten som fastelavensboller, men med mandelfyll og krem.
250 C
8 – 10 min.
0
Ingredienser
Semlor
- 125 g smør
- 5 dl melk
- 50 g gjær
- 1 stk egg
- 1,5 dl sukker
- 0,5 ts salt
- 2 ts kardemommefrø malt
- ca. 1,5 l hvetemel ikke ha i alt på en gang
- 1 stk egg bland med melk til pensling
- 1-2 ss melk
Fyll
- 200 g mandler
- 100 g hasselnøtter
- 2 dl melis
- 0,5 dl kjære
- 3-5 ss melk
Garnityr
- 6 dl kremfløte
- melis til pynt
Fremgangsmåte
Semlor
- Smelt smøret. Tilsett melk og varm til fingertemperatur, ca 36 grader.Smuldre gjæren i en bolle. Hell i melk og rør til gjæren oppløses.Bland egg, sukker, salt og kardemomme.Tilsett melet, litt om gangen, og arbeid sammen til en glatt deig, for hånd eller i en kjøkkenmaskin.La deigen forheve under kjøkkenhåndkle i romtemp. i ca 30 minutter.NB ! Melet sveller litt ved heving, så ikke ha for mye mel i deigen.
- Forvarm ovnen til 250 grader (varm luft 225 grader).
- Elt deigen når den er hevet og del deigen opp til 20 -40 biter avhengig av hvor store du vil ha semlene, trill dem ut til runde fine boller.Legg dem på en bakeplate med bakepapir, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la dem heve i romtemp. i ca 30 minutter.Visp sammen egg og melk og pensle bollene.
- Stek bollene midt i ovnen i 8-10 minutter til de er pent brune. La avkjøles på et rist.
- Senk ovntemperaturen til 200 grader (varm luft 180 grader).
Fyll
- Legg mandler og nøtter på en tallerken og stek dem i ovnen i ca 6 minutter – de må ikke bli mørke, for da blir de bitre og det er ikke bra. Gni nøttene i et kjøkkenhåndkle, så slipper noe av skallet.
- Ha halvparten av de ristede nøttene sammen med melis og honning i en foodprosessor og bland til en pasta.
- Skjær av toppen av bollene og sett lokkene til side.Grav ut omtrent en spiseskje av innmaten i bollene og legg det i en bolle.Bland innmaten med nøttepastaen og tilsett så mye melk at massen får en kremaktig konsistens.Hakk resten av nøttene grovt og bland dem med massen slik at det gir litt tyggemotstand.
- Fyll bollene med nøttemassen.
Garnityr
- Pisk fløten. Klikk eller dryss den på de fylte bollene. Sett på lokket og sikt over melis.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!