Svenske semlor

Nesten som fastelavensboller, men med mandelfyll og krem.

Skriv ut Del på Facebook
250 C
8 – 10 min.
0

Ingredienser
 

Semlor

  • 125 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 stk egg
  • 1,5 dl sukker
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts kardemommefrø malt
  • ca. 1,5 l hvetemel ikke ha i alt på en gang
  • 1 stk egg bland med melk til pensling
  • 1-2 ss melk

Fyll

  • 200 g mandler
  • 100 g hasselnøtter
  • 2 dl melis
  • 0,5 dl kjære
  • 3-5 ss melk

Garnityr

  • 6 dl kremfløte
  • melis til pynt

Fremgangsmåte
 

Semlor

  • Smelt smøret. Tilsett melk og varm til fingertemperatur, ca 36 grader.
    Smuldre gjæren i en bolle. Hell i melk og rør til gjæren oppløses.
    Bland egg, sukker, salt og kardemomme.
    Tilsett melet, litt om gangen, og arbeid sammen til en glatt deig, for hånd eller i en kjøkkenmaskin.
    La deigen forheve under kjøkkenhåndkle i romtemp. i ca 30 minutter.
    NB ! Melet sveller litt ved heving, så ikke ha for mye mel i deigen.
  • Forvarm ovnen til 250 grader (varm luft 225 grader).
  • Elt deigen når den er hevet og del deigen opp til 20 -40 biter avhengig av hvor store du vil ha semlene, trill dem ut til runde fine boller.
    Legg dem på en bakeplate med bakepapir, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la dem heve i romtemp. i ca 30 minutter.
    Visp sammen egg og melk og pensle bollene.
  • Stek bollene midt i ovnen i 8-10 minutter til de er pent brune. La avkjøles på et rist.
  • Senk ovntemperaturen til 200 grader (varm luft 180 grader).

Fyll

  • Legg mandler og nøtter på en tallerken og stek dem i ovnen i ca 6 minutter – de må ikke bli mørke, for da blir de bitre og det er ikke bra. Gni nøttene i et kjøkkenhåndkle, så slipper noe av skallet.
  • Ha halvparten av de ristede nøttene sammen med melis og honning i en foodprosessor og bland til en pasta.
  • Skjær av toppen av bollene og sett lokkene til side.
    Grav ut omtrent en spiseskje av innmaten i bollene og legg det i en bolle.
    Bland innmaten med nøttepastaen og tilsett så mye melk at massen får en kremaktig konsistens.
    Hakk resten av nøttene grovt og bland dem med massen slik at det gir litt tyggemotstand.
  • Fyll bollene med nøttemassen.

Garnityr

  • Pisk fløten. Klikk eller dryss den på de fylte bollene. Sett på lokket og sikt over melis.
Har du prøvd denne oppskriften?La oss få vite hvordan den var!

Relaterte oppskrifter

Del meg da vel!

Anne

Jeg heter Anne Bullen Eek og er opprinnelig fra Hurum i Buskerud, nærmere bestemt Bogen. Der bygger vi nå hus og flytter om ikke så lenge.

Av yrke er jeg sykepleier og jeg er bestemor til Frida og Alfred og jeg er » tante Rundtomkring » til mange andre.

Jeg har mange interesser og en av dem er kjøkkengleder! Jeg liker å bake og lage mat og liker veldig godt å ta i bruk gamle oppskrifter fra min mor og bestemors kokebøker.

Jeg synes at det å planlegge og lage en god middag til venner og familie, er veldig hyggelig.
Jeg har samlet oppskrifter hele mitt voksne liv.

Det er veldig moro med nye smaker, det er spesielt fint å få oppskrifter på mat man har spist hos venner rundt om i verden.
De liker jeg å dele med andre!